Nieuw boek Anton van Hooff gepresenteerd in Eerste Kamer

Vandaag wordt het nieuwste boek van Anton van Hooff gepresenteerd in de Eerste Kamer. De bekende auteur van boeken over de klassieke oudheid, schreef nu een boek over Het plakkaat van Verlatinge, ook wel eens ‘het geboortecertificaat van Nederland’ genoemd. Maar de schrijver was een Vlaamse griffier en Willem van Oranje woonde toentertijd in Antwerpen. Het plakkaat werd in januari tot ‘pronkstuk van Nederland’ verkozen. 

In zijn boek Het Plakkaat van Verlatinge betoogt Anton van Hooff waarom de Acte van Verlatinge gezien kan worden als de geboorteakte van Nederland.

In 2018 werd het plakkaat verkozen tot Het Pronkstuk van Nederland. Het document dat op 26 juli 1581 in Den Haag ondertekend werd, geldt als de onafhankelijkheidsverklaring van een aantal Nederlandse provinciën die de Spaanse Filips II afzworen als hun heerser. Classicus Anton van Hooff schrijft over de geschiedenis en de wording van dit belangrijke document en laat in dit boek zien hoe het een bindend symbool is geworden van de waardengemeenschap van de onafhankelijke natie Nederland.