Nieuw: Caesar in de lage landen

Vanaf vandaag is de herdruk van Caesar in de lage landen van Tom Buijtendorp beschikbaar in de (online) boekhandel! Buijtendorp geeft duidelijkheid over Julius Caesars aanwezigheid in de Nederlanden, iets wat lange tijd in nevelen gehuld was.

Over het boek

Julius Caesar sloeg een tijdlang met zijn legers kamp op in de Lage Landen en hij vocht veldslagen uit in deze regio, waarvan Caesar zelf dacht dat hij er gedood zou kunnen worden. Op basis van een reeks nieuwe ontdekkingen, zoals vondsten in een Karolingisch handschrift, een gezichtsreconstructie van Caesar in het RMO en rapporten van een Romeinse legerofficier, laat Buijtendorp in Caesar in de Lage Landen zien dat we de plaatsen waar Caesar in Nederland en België verbleef nu ook kunnen aanwijzen. Eerder verscheen van Tom Buijtendorp zijn succesvolle debuut Het Jaar 117.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book

Lees een fragment

Caesar schrijft hoe hij optrok in de slagorde die standaard uit drie linies naast elkaar bestond. Wel maakte hij de uitzondering dat hij de ruiterij niet voorop liet gaan, maar in de achterhoede opnam. Dit omdat de cavalerie ‘na het recente ruitergevecht nog gedemoraliseerd was’. Caesar dirigeerde de legermacht persoonlijk uit de legerplaats naar buiten en formeerde de aanvalsmacht: ‘Hij stelde het leger in slagorde van drie linies op en na in korte tijd 8 mijl te hebben afgelegd, kwam hij bij het kamp der vijanden aan voordat zij konden merken wat er gaande was.

Een oprukkende formatie van 8 legioenen kon bijvoorbeeld bestaan uit 3 legioenen voorop, 2 in het midden en 3 achteraan. Een dergelijke formatie was ruim 750 meter breed en een paar honderd meter lang. In de buurt van het slagveld kon desgewenst een imposante slaglinie worden geformeerd waarin alle legioenen naast elkaar werden opgesteld. Met 8 legioenen naast elkaar en eerder genoemde 300 meter per legioen, was dat bij elkaar ongeveer 2,5 kilometer.

Over de auteur

Tom Buijtendorp (1962) werkte jarenlang als journalist voor NRC Handelsblad en Quote en was werkzaam als stragetisch adviseur in het bedrijfsleven. Hij promoveerde aan de VU op een proefschrift over Forum Hadriani. Hij publiceert regelmatig over archeologie, historie en bestuur.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!