Nieuw: De bus uit Mostar

De bus uit Mostar van Gerben van ’t Hek en Rens Lieman is vanaf vandaag beschikbaar in de boekhandel! Het boek gaat over 26 jonge handbalsters op de vlucht voor de oorlog in Joegoslavië.

https://www.boekenwereld.com/gerben-van-t-hek-de-bus-uit-mostar-9789401918329

Over het boek

De bus uit Mostar van Gerben van ’t Hek en Rens Lieman begint in mei 1992. Een groep jonge handbalsters, tieners nog, neemt in de schilderachtige stad Mostar plaats in de spelersbus. Om een toernooi in Nederland te spelen, denken ze. In werkelijkheid is het een gevaarlijke, door hun coach georkestreerde vlucht. Eenmaal in Nederland valt het contact met thuis weg. Terugkeren naar Mostar kan niet. Daar komen familie, vrienden en buren steeds meer tegenover elkaar te staan in een etnisch gemotiveerde oorlog. In het Noord-Hollandse Oosterblokker klampen de jonge handbalsters zich met al hun verschillende etniciteiten stevig aan elkaar vast.

Ze groeien op in gastgezinnen. Weken worden maanden. Maanden worden jaren. Kunnen ze ooit nog terug naar huis? In De bus uit Mostar reconstrueren GerBen van ’t Hek en Rens Lieman hun verhaal, dat de recente geschiedenis van het voormalig Joegoslavië na Tito een menselijk gezicht geeft.

Over de auteur

Rens Lieman(1988) is journalist. Hij schrijft onder andere voor NRC en Noordhollands Dagblad. Eerder publiceerde hij het boek Uber voor alles, over de schaduwkant van Uber, Deliveroo en Airbnb.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!