Nieuw: De interessantste plek op aarde

Vanaf vandaag is De interessantste plek op aarde van Alec van der Horst verkrijgbaar in de (online) boekhandel!

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431 of bestel het e-book

Over het boek

In de negentiende eeuw was Parijs de hoofdstad van de wereld. Terwijl de wereld grootse technologische en maatschappelijke veranderingen doormaakte, was de stad een broeiplaats voor nieuwe ideeën. Ook de kunsten bloeiden, in het bijzonder de literatuur. Iconische schrijvers als Victor Hugo, Stendhal, Honoré de Balzac, George Sand en Charles Baudelaire probeerden hun eigen tijd te begrijpen en soms te revolutioneren. Dit boek vertelt hun verhaal.

Alec van der Horst schetst in De interessantste plek op aarde een fascinerend portret van Parijs in de negentiende eeuw. Deze onrustige periode was angstaanjagend voor de een, hoopvol voor de ander, voor iedereen verwarrend. Van der Horst laat zien hoe de negentiende-eeuwse Parijse cultuur en haar grootheden ook in onze eigen, even veranderlijke en zorgwekkende wereld nog steeds kunnen inspireren.

Alec van der Horst is schrijver, filosoof en gids in Parijs. Eerder verscheen van hem Stad van ideeën, Een biografie van Parijs.

Lees hier een kort fragment uit de inleiding

1. Veldslag in het theater
Rue de Richelieu, 25 februari 1830, een grauwe dag, vroeg in de middag. Voorbijgangers draaien zich verbaasd om: een lange rij mensen, uitgedost in paarse en rode satijnen strakke mantels, hoeden met brede randen en hoge veren, gigantische uitstekende kragen en bleekgroene broeken met fluwelen strepen, staat te wachten in de kou. Aan hun ernstige en vastberaden uitdrukking is te zien dat de groep zich niet naar een gemaskerd bal of feest begeeft. Mannen onder de dertig zijn in de meerderheid. Ze hebben lange haren en baarden en werpen uitdagende, agressieve blikken om zich heen. Dit in extravagante renaissancekostuums uitgedoste gezelschap is opgetrommeld door een 27- jarige schrijver die in literaire kringen al vrij bekend is en tijdens zijn lange leven zou uitgroeien tot de beroemdste schrijver van de eeuw en de wereld.

Die dag vindt de première plaats van zijn stuk Hernani (de naam van de hoofdpersoon), een drama dat zich aan het zestiende- eeuwse Spaanse hof afspeelt. Het belooft een stormachtige avond te worden. De eerste schermutselingen beginnen al buiten: de wachtenden voor in de rij krijgen vanaf het dak van het theater koolbladeren, aardappelschillen en andere troep uit de afvalemmers van de theaterkeuken naar hun hoofd geslingerd. Ook het personeel verzette zich tegen de gevaarlijke geest van vernieuwing in het stuk. En tegen het zooitje ongeregeld in vermomming dat hun theater naderde. Het gebouw bestaat nog steeds. Het draagt de naam van een gezelschap, de Comédie-Française, dat nog veel ouder is en werd opgericht onder het bewind van de Zonnekoning. Omdat er in de zeventiende eeuw nog geen pers of publieke opinie bestond, liepen theatervoorstellingen soms vreselijk uit de hand. Een stuk over een tirannieke koning bijvoorbeeld kon namelijk maar al te gemakkelijk worden geïnterpreteerd als een verwijzing naar de huidige politieke situatie. Daarom mocht maar één gezelschap in de hoofdstad zelf optreden, en dat was de Comédie-Française. Tijdens de Franse Revolutie verhuisden ze naar het pand aan de rue de Richelieu. Ook in de negentiende eeuw bleef het er ruig aan toegaan in de – inmiddels – vele theaters van de hoofdstad.

Lees hier een langer fragment uit het boek.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!