Nieuw: De vermeende verzetsman

De vermeende verzetsman van Martine Letterie is vanaf vandaag beschikbaar in de (online) boekhandel. In het boek reconstrueert Martine Letterie het levensverhaal van Jan Duijkers. Na zijn dood op 3 mei 1945 werd hij geroemd als verzetsman. Wie was hij werkelijk?

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book. 

Over het boek

Op 3 mei 1945, slechts één dag voor de Duitse capitulatie, stierven duizenden concentratiekampgevangenen bij de ramp in de Lübecker Bocht met het passagiersschip de Cap Arcona. Een van de slachtoffers was de Amersfoorter Jan Duijkers, die in concentratiekamp Neuengamme zat. Zijn kinderen, voor wie zijn dood ingrijpend was, waren ervan overtuigd dat hun vader een verzetsheld was, tot een van zijn kleindochters op zolder een leren koffer vond…

Martine Letterie onderzocht in De vermeende verzetsman de nalatenschap van Jan Duijkers en kwam tot een heel andere conclusie: Jan was geen verzetsheld, maar werkte samen met de nazi’s tot op het allerhoogste niveau. Hoe kwam hij dan toch in een concentratiekamp terecht? In samenwerking met de nabestaanden en na jarenlang onderzoek, kon de auteur het levensverhaal van Jan Duijkers reconstrueren.

Over de auteur

Martine Letterie is schrijfster van voornamelijk historische jeugdboeken. Voor verschillende titels heeft zij prijzen gewonnen, waaronder de Zilveren Griffel en de Thea Beckmanprijs. Martine Letterie was lange tijd voorzitter van de Stichting Vriendenkring Neuengamme. Inmiddels is zij president van de Amicale Internationale KZ Neuengamme (AIN). Haar grootvader is in Neuengamme vermoord.

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!