Nieuw: De Vrede van Münster

De Vrede van Münster van Arnout van Cruyningen is vanaf vandaag beschikbaar in de (online) boekhandel. In dit overzichtswerk wordt aan alle aspecten rondom de Tachtigjarige Oorlog aandacht besteed.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of koop het e-book.

Over het boek

Op 15 mei 1648 kon na een moeizaam proces de Vrede van Münster worden beëdigd. Het verdrag tussen de Staten-Generaal en de koning van Spanje, onderdeel van de Vrede van Westfalen waarmee ook de Dertigjarige Oorlog werd afgesloten, betekende voor de Verenigde Nederlanden niet alleen het einde van de Tachtigjarige Oorlog, maar ook de internationale erkennin van de Republiek als soevereine staat. De Vrede bezegelde tevens de scheiding tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden.
Hoewel de Spaanse en Nederlandse onderhandelaars het in de jaren daarvoor al snel eens waren geworden over de hoofdlijnen van het verdrag, bleken de zeven provinciën zeker niet eensgezind. Voor- en tegenstanders van vrede met Spanje roerden zich hevig in de Republiek.

In De Vrede van Münster bespreekt Arnout van Cruyningen de aanloop naar de onderhandelingen, de besprekingen in Münster en de reacties in de Republiek. Wie onderhandelden voor beide zijden? Wie waren de voor en tegenstanders? Welke meningsverschillen bestonden er tussen de gewesten? En wat regelde het vredestraktaat allemaal? In dit rijk geïllustreerde boek komen deze en andere aspecten uitvoerig aan bod.

Over de auteur

Arnout van cruyningen (1960) is historicus, gespecialiseerd in dynastieke en staatkundige geschiedenis. Hij vertaalde diverse historische werken en publiceerde zelf meer dan twintig boeken over het Huis Oranje-Nassau en de Nederlandse geschiedenis.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!