Nieuw: De Weizsäckers

De Weizsäckers is nu verkrijgbaar in de (online-) boekhandels! Het boek presenteert een rijk geïllustreerde cultuurgeschiedenis van Duitsland door de ogen van een toonaangevende familie.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book

Over het boek

Bestuurlijke elites zijn in de Duitse bondsrepubliek niet bepaald ongewoon. Zo is de voormalige minister en huidige voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de dochter van de vroegere minister-president van Nedersaksen. De broer van de befaamde Duitse minister van financiën Wolfgang Schaüble, was minister in Baden-Württemberg.  De vader van de voormalige minister-president van Hessen, Roald Koch, was ook minister in die deelstaat. De patriciërfamilies Kauder, Zu Guttenberg en De Maizière Cousin: allemaal leverden ze invloedrijke politici.

Maar nooit vond er een opmars over zoveel generaties en op dezelfde manier plaats als bij de familie Von Weizsäcker. Of het nu onder de koning van Württemberg, de Duitse keizer, de premiers van Weimar, dictator Hitler of onder kanselier Helmut Kohl was: steeds kwamen de Weizsäckers bovendrijven. En niet alleen in de politiek, ook in de wetenschappen.
De top bereikte de familie toen eerst de ene broer en later de andere broer gevraagd werd bondspresident van Duitsland te worden. Waar filosoof en natuurkundige Carl Friedrich bedankte voor de eer, bekleedde zijn jongere broer en oud-burgermeester van Berlijn Richard tien jaar dat ambt.

De basis van het familiesucces was het aanpassingsvermogen van de gelovige en intelligente Weizsäckers. De oervader van de familie en zijn broer waren leidende figuren in de beweging voor Duitse eenheid en het liberalisme in de negentiende eeuw, de grootvader was in de keizertijd een felle tegenstander van de democratie. De vader van Carl Friederich en Richard was staatssecretaris onder Hitler, generaal van de SS en hij werd in 1949 wegens misdaden tegen de mensheid veroordeeld. Hun oom was een wereldberoemde neuroloog. Richard en zijn broer zelf waren getuigen van de hereniging met de DDR.

Over de auteur

Hans-Joachim Noack (1940-2020) is de ‘eminence grise’ van de Duitse parlementaire journalistiek. Hij was politiek verslaggever bij onder andere de Frankfurter Allgemeine Zeitung en Der Spiegel. Hij werd driemaal bekroond voor zijn werk en schreef biografieën van Willy Brandt, Helmut Kohl en Helmut Schmidt.

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!