Nieuw: De Zwarte Dood

De Zwarte Dood is vanaf vandaag beschikbaar in de boekhandel! In dit boek verhaalt auteur Dick Harrison over de verspreiding van de pest tijdens de pest pandemie van 1347 tot 1352, de behandelwijzen van toen en de effecten van de ziekte.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book

Over het boek

De pestepidemie die later de Zwarte Dood ging heten, kostte in de jaren 1347-1352 in verhouding meer mensenlevens dan welke andere historische ramp in Europa dan ook. Hoogleraar en bestsellerauteur Dick Harrison beschrijft de gevolgen van de pest in alle uithoeken van Europa. Hij haalt bronnen uit de Arabische literatuur aan, put uit documenten van anonieme schrijvers, koningen en pausen, en geeft antwoord op de vraag waarom de Joden de zondebokken werden. Hij beschrijft de routes van de pandemie en constateert dat de pest, net als corona, Europa via Italië bereikte.

Aan de hand van welke medicijnen en behandelingen er waren en welke voorzorgsmaatregelen ‘gewone’ mensen gebruikten laat Harrison zien dat de middeleeuwers niet achterlijk waren. Zo bleken de bekende quarantainemethoden voor het isoleren van leprozen goed van pas te komen tegen de verspreiding van de pest. Maar de Europeanen zagen de pandemie ook als een straf van God. Naast smeekbedes aan de heer en zelfkastijding door flagellanten, werden in Gods naam ook veel slachtoffers gemaakt.

Harrison beschrijft ook de invloed van de pest op de architectuur, kunst en literatuur, met als ultiem voorbeeld Decamerone. Het is kortom een zeer uitgebreid overzicht van een catastrofe die het veertiende-eeuwse Europa ingrijpend veranderde. Harrison brengt die geschiedenis dichtbij met primaire bronnen en geeft heldere overzichten over culturele veranderingen, politieke structuren en (pseudo-)wetenschappen.

Over de auteur

Dick Harrison is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Lund, Zweden. Hij schrijft artikelen, blogs, romans en non-fictieboeken en maakt tv-documentaires over Europese en Zweedse geschiedenis.

_

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!