De bodem van het huidige Wijk bij Duurstede is rijk aan archeologische vondsten. Deze plek was ooit de locatie van de roemrijke handelsplaats Dorestad. Dankzij haar gunstige ligging bij de splitsing van de Rijn en de Lek en in het grensgebied tussen de Noordzeeregio en het Frankische Rijk was Dorestad van de zevende tot de negende eeuw verreweg het grootste en belangrijkste handelsknooppunt in Noordwest-Europa, een kosmopolitische plaats waar internationale handelsroutes samenkwamen.
In Dorestad onthuld brengt Luit van der Tuuk de rijke geschiedenis van Dorestad aan het licht. Aan de hand van historische bronnen en archeologische vondsten onderzoekt hij hoe Dorestad eruit heeft gezien en verkent hij de historische ontwikkeling van handelsplaats, de politieke en sociaal-culturele achtergronden, de ruimtelijke structuur en de bebouwing. Daarnaast belicht Van der Tuuk hoe de bewoners van Dorestad leefden en hoe de handel en nijverheid in deze plaats functioneerden.
Luit van der Tuuk (1954) is zelfstandig onderzoeker, publicist en conservator van Museum Dorestad. Hij is gespecialiseerd in de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van Noordwest-Europa. Eerder verschenen van hem onder andere De Friezen en De Franken. Met zijn boek De eerste Gouden Eeuw won hij de W.A. van Es-prijs.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!