In Heksenjacht onderzoekt Harrison in zijn kenmerkende stijl de volledige geschiedenis van heksen, hekserij en heksenvervolging. Van de toverij van de oudste oudheid, met een focus op de heksenjachten van de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw, tot aan een conceptualisatie van heksen in de twintigste en eenentwintigste eeuw.
Heksen spreken al sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Ze eten kinderen, brouwen toverdrankjes in een ketel, vliegen op bezems en dansen met de duivel. Echter had deze verbeelding voor tienduizenden onschuldige vrouwen verschrikkelijke consequenties. Ze werden verbannen, besmeurd, aangeklaagd, mishandeld, veroordeeld en verbrand of vermoord. Soms omdat ze als vreemd of gevaarlijk werden gezien, vaak alleen omdat ze ‘anders’ waren dan de gevestigde samenleving.
Om de krankzinnige en bloedstollende excessen van de heksenjachten en -vervolgingen te kunnen begrijpen en om de valse getuigenissen en de kuddementaliteit van de aanklagers te kunnen duiden, is een begrip van de tijdsgeest nodig. Historicus Dick Harrison werpt licht op de culturele en politieke situaties die ten grondslag lagen aan het geloof in en het vervolgen van heksen en hekserij, waaronder oorlog, morele paniek en de kettervervolging. Hij legt uit hoe in al deze gevallen talloze vrouwen de ideale zondebok bleken.
Het e-book is ook beschikbaar.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!