In Het Huis van Thorbecke beschrijft Arnout van Cruyningen de parlementaire geschiedenis van Nederland, van het begin van de Nederlandse volksvertegenwoordiging in 1464 tot de actuele politieke problemen in 2023. Een indrukwekkend boek over politieke tradities, crises en schandalen. De focus ligt op de ingrijpende grondwetsherziening van 1848, onder aanvoering van liberaal Johan Rudolph Thorbecke. Onder andere de bepaling ‘De Koning is onschendbaar; de ministers zijn verantwoordelijk’ werd toegevoegd. Hoewel er 175 jaar later veel wantrouwen jegens overheid en parlement heerst, staat het sinds 1848 verder uitgebouwde en soms als ‘Huis van Thorbecke’ aangeduide staatsbestel nog altijd fier overeind.
Arnout van Cruyningen (1960) studeerde Geschiedenis aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, met Algemene en Vaderlandse Geschiedenis der Nieuwere Tijden (1500-1900) als hoofdvak en Staats- en bestuursrecht als bijvak. Arnout van Cruyningen is gespecialiseerd in dynastieke en staatkundige geschiedenis en heeft onder meer diverse boeken over het Huis Oranje-Nassau en de Nederlandse geschiedenis gepubliceerd. Recent verschenen van zijn hand ‘Van Hortense tot Amalia’, ‘De Opstand 1568-1648′, ‘De boekenkist van Hugo de Groot’, ‘De Koning van Hispanje’, ‘Johan van Oldenbarnevelt’ en ‘De Hanze’.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!