Nieuw: Holland in het jaar 1000

Holland in het jaar 1000 van Kees Nieuwenhuijsen is vanaf vandaag beschikbaar in de (online) boekhandel. Nieuwenhuijsen vertelt welke opwindende gebeurtenissen tussen de tiende en elfde eeuw zijn voorgevallen, doormiddel van manuscripten, landkaarten, genealogische overzichten en archeologische vondsten.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of koop het e-book.

Over het boek

De kroniek van Regino van Prüm beschrijft hoe Godfried de Deen door een moordcomplot om het leven kwam. Deze Godfried heerste in de negende eeuw over Frisia, het gebied dat de tegenwoordige kustprovincies Zeeland, Zuid- en Noord-Holland,
Friesland en Groningen omvatte, plus de Betuwe en Oost-Friesland. Toen hij wegviel, greep zijn vazal Gerulf de macht in het westen van Frisia. De opvolgers van Gerulf breidden het graafschap steeds verder uit en noemden het Holland.

Een van die nazaten, graaf Dirk III, versloeg in 1018 bij Vlaardingen het veel grotere leger van de Duitse keizer Hendrik II en vergrootte daarmee de onafhankelijkheid van Holland. Heel de elfde eeuw was een turbulente tijd in het gebied. Moordaanslagen en bloedige gevechten waren aan de orde van de dag. Maar de graven brachten tevens met ontginningen de veenwildernis in cultuur en legden zo de basis voor een economische bloeiperiode.

Over de auteur

Dr. Kees Nieuwenhuijsen (Vlaardingen, 1954) studeerde biologie in Utrecht en Rotterdam. Hij is een enthousiast re-enactor en amateurhistoricus, gespecialiseerd in de middeleeuwen. Eerder verschenen van hem De Slag bij Vlaardingen, 1018 en Robrecht de Fries.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!