De erfgenaam van Rome, de vader van Europa. Vanaf vandaag is Karel de Grote van Dick Harrison verkrijgbaar in de (online) boekhandel!
Karel de Grote veranderde het Frankische Rijk in het grootste West-Europese rijk van de vroege middeleeuwen en verwierf daarmee een bijna mythische status. Ondanks dat hij meer dan twaalf eeuwen geleden leefde, is Karel een van de beroemdste ridderkoningen uit de geschiedenis. Weinig heersers hebben door de eeuwen heen zoveel betekend voor de politieke en culturele ontwikkeling van Europa. In een roerige tijd die werd gekenmerkt door constante machtsstrijd, slaagde Karel de Grote erin zijn heerschappij over een groot deel van wat nu de Europese Unie is te vestigen. Dit is een biografie van de man, zijn prestaties en zijn tijd. In de loop der tijd heeft de legendarische keizer Karel de Grote de historische figuur overgenomen. De scheidslijn tussen wat waargebeurd en wat legende is, is flinterdun. Dankzij verhelderende bronnen en de meest actuele wetenschappelijke inzichten weet historicus Dick Harrison een levendig historisch beeld te schetsen van Karels lange regeerperiode.
of bestel het e-book
Dick Harrison is hoogleraar aan de universiteit van Lund en Zwedens bekendste historicus. Hij schrijft blogs, artikelen, romans en non-fictieboeken en maakt tv-documentaires over Europese en Zweedse geschiedenis. Zijn werk is vertaald in het Deens, Noors, Duits en Nederlands. In België en Nederland zijn van zijn boeken al bijna 50.000 exemplaren verkocht.
Het keizerrijk van Karel de Grote noemen we het Karolingische Rijk, maar kan op veel manieren worden beschreven. In elk geval was het in de eerste plaats Frankisch. Het rijk dat Karel en zijn familie opbouwden, vormde een territoriaal hoogtepunt van de Frankische machtsontwikkeling die al in de vijfde eeuw was begonnen, drie eeuwen voor de geboorte van de keizer. Oorspronkelijk bestonden de Franken uit een aantal Germaanse stammen – onder andere de Ampsivaren, Bructeren, Chamaven en Chattuaren – die ten oosten van de Neder-Rijn en langs de rivieren in het huidige West-Duitsland in de richting van de Elbe en de Main woonden. In de tweede eeuw werden ze verenigd in een losse confederatie die zowel op het land als via de zee invallen deed. Het is niet zo gemakkelijk om hun geschiedenis op te schrijven, omdat de Romeinse schrijvers van die tijd – onze belangrijkste bronnen – moeite hadden om de Frankische kwelgeesten van de Noordzee en het Engelse Kanaal te onderscheiden van hun buren de Saksen, die een paar eeuwen later deze zeeroutes zouden domineren. Maar de tijden veranderden. In de vierde eeuw kwamen de Franken af en toe in vriendschappelijk contact met de Romeinen. Verschillende Franken vochten aan de zijde van de Romeinse keizers, deels als bondgenoten, deels als reguliere rekruten onder Romeinse generaals.
Lees hier een langer fragment uit het nieuwe boek van Dick Harrison Karel de Grote.