Nieuw: Katla van Luit van der Tuuk

Goed nieuws: Katla van Luit van der Tuuk is vanaf nu beschikbaar! Aan de hand van Katla’s reis vertelt de Luit van der Tuuk de geschiedenis van Birka, Dorestad en de scheepvaart van de negende eeuw.

Over het boek

Halverwege de negende eeuw maakten ‘gewone mensen’ nauwelijks verre reizen. Naast kooplieden, edelen en kolonisten was er maar een enkeling die een gevaarlijke, ontberende reis op een handelsschip aandurfde. Dit maakte Katla, een welgestelde Zweedse vrouw die van Birka naar Dorestad reisde, zo bijzonder. Aan de hand van haar reis vertelt Luit van der Tuuk de geschiedenis van Birka, Dorestad en de handelsroutes van de negende eeuw.

Van der Tuuk vertelt hoe bijna twaalf eeuwen geleden Katla’s landgenoten, de Noormannen, leefden in haar woonplaats Birka. Hij beschrijft de omstandigheden en hoe de positie van vrouwen in die samenleving was. Vervolgens wordt de reis naar het zuiden ondernomen en neemt hij de handel en scheepvaart uitgebreid onder de loep: hoe was die handel georganiseerd, wat waren de handelsroutes en belangrijke havens? Hoe werd er genavigeerd en hoe zagen de schepen er uit? Ten slotte vermeldt de auteur Katla’s reisdoel, waarbij hij meteen de religieuze motivatie van haar reis uiteenzet die is opgeschreven in de annalen.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431
Of bestel het e-book hier.

Lees alvast een fragment

Vrouwen hadden in de noordelijke wereld meer bewegingsvrijheid dan op het Europese vasteland, maar moesten zich wel in een gewelddadige maatschappij staande houden. Sommigen van hen name deel aan drinkwedstrijden, en een enkele keer raakten ze betrokken bij gewelddadigheden. In De Saga van Gisli sloeg Aud tijdens een ruzie de opdringerige Eyjolf een bloedneus en voegde hem toe dat het hem nog lang zou heugen dat hij door een vrouw geslagen was. Woedend gaf hij zijn mannen opdracht haar te doden: ‘Grijp dat loeder en dood dat mens.’ Blijkbaar kwalificeerde haar mannelijke optreden haar niet meer als een vrouw die geen geweld mocht worden aangedaan. Maar de metgezellen van Eyjolf wilden zich niet aan zo’n verachtelijke daad schuldig maken en lieten haar ongemoeid.

Aud was een van de dertien vrouwen die tot de ‘founding fathers’, de eerste kolonisten van IJsland, gerekend worden. In de late negende eeuw voer zij naar IJsland om er land te claimen en er een dynastie van grondbezitters te stichten. Nadat Aud weduwe was geworden, liet zij een handelsschip bouwen waarmee zij aan het hoofd van een twintigkoppige bemanning naar de Orkney-eilanden voer. Later nam zij op IJsland grond in bezit en begon er haar eigen boerenbedrijf. Blijkbaar werden haar als vrouw bij deze activiteiten geen beperkingen opgelegd. Aud was niet de enige. Er waren onder de kolonisten meer vrouwelijke grootgrondbezitters, en dat waren bepaald geen huiselijke typen die bij de haard zaten te borduren.

Over de auteur

Luit van der Tuuk (1954) is gespecialiseerd in de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van Noordwest-Europa. Hij is conservator van Museum Dorestad. Van der Tuuk won de W.A. van Es-prijs met zijn boek De eerste Gouden Eeuw. Andere bekende titels van Van der Tuuk zijn De Friezen, De Franken en Vikingen.

_

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere  nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!