Nieuw: Opstand in de Nederlanden

Opstand in de Nederlanden van Arnout van Cruyningen vanaf vandaag beschikbaar in de (online) boekhandel. Cruyningen vertelt de volledige geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), ook vaak de Opstand genoemd.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Over het boek

De Slag bij Heiligerlee op 23 mei 1568 geldt als het traditionele beginpunt van de Tachtigjarige Oorlog, tegenwoordig meestal de Nederlandse Opstand genoemd. Dit conflict in de Lage Landen wordt vooral als een vrijheidsstrijd gezien, maar godsdienstige motieven mogen we niet uit het oog verliezen. De Opstand maakte ook deel uit van het grote Europese conflict tussen protestantse en rooms-katholieke mogendheden.

De Opstand bracht enorme veranderingen teweeg, zelfs in de gewesten die uiteindelijk onder Habsburgs bewind bleven. In de vrijgevochten gewesten, de Verenigde Provinciën, begon een ongekende bloeiperiode: de Gouden Eeuw. In Opstand in de Nederlanden behandelt historicus Arnout van Cruyningen tal van aspecten van de Opstand: van de Beeldenstorm tot de Tiende Penning, van de Slag bij Heiligerlee tot het Twaalfjarig Bestand, van de Slag op de Mookerheide tot de Pacificatie van Gent, van het Plakkaat van Verlatinge tot Leidens Ontzet en de Vrede van Münster. Alle hoofdrolspelers komen aan bod en ook is er aandacht voor het bewind van de aartshertogen en voor de vluchtelingenstroom uit de Zuidelijke Nederlanden.

Over de auteur

Arnout van Cruyningen studeerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan. Recentelijk verschenen bij Omniboek 1572. Het kanteljaar van de Tachtigjarige Oorlog, 1672. Het rampjaar van de Republiek en De Vrede van Münster.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!