Nieuw: Toussaint Louverture

Toussaint Louverture van Sudhir Hazareesingh is vanaf vandaag beschikbaar in de boekhandel! In deze biografie vertelt Sudhir Hazareesingh wie Toussaint Louverture écht was, welke idealen hem dreven en wat hij betekende voor het verloop van de revolutionaire achttiende eeuw.

https://www.boekenwereld.com/sudhir-hazareesingh-toussaint-louverture-9789401918725

Of bestel het e-book.

Over het boek

De achttiende eeuw was een tijd van revolutionaire vernieuwing, zo ook in de Frans-Caribische kolonie Saint-Domingue. De revolutie werd geleid door Toussaint Louverture, een slaafgemaakte man van kleur die het schopte tot generaal en uiteindelijk gouverneur van Haïti werd. Toussaint had in zijn eigen tijd al een mythische status en werd eerbiedig de ‘Zwarte Spartacus’ genoemd. Met zijn intellect, charisma, politiek-strategisch inzicht, en het feit dat hij de inheemse én de Europese cultuur belichaamde, bouwde hij een steeds bredere achterban op.
Haïti werd onder Toussaint de eerste postkoloniale zwarte staat. Als leider zorgde Toussaint voor een levendig en vruchtbaar milieu, waarin vrijheid, gerechtigheid en broederschap vooraan stonden, gecombineerd met verschillende Europese en Afrikaanse waarden en gebruiken.

In Toussaint Louverture spit Sudhir Hazareesingh door alle wildgroei en ambieert hij om op basis van primaire bronnen een zo compleet mogelijk beeld van zowel de publieke figuur als de privépersoon Toussaint Louverture te geven. Ook beschrijft hij de gebeurtenissen die leidden tot de massale slavenopstand van 1791, het verdere verloop van de Haïtiaanse Revolutie, die leidde tot de afschaffing van de slavernij in Frankrijk, en de beginjaren van Haïti. Daarnaast laat Hazareesingh zien dat de verbeelding van Toussaint en zijn ideologie in de eeuw na de revolutie en in onze tijd nog steeds springlevend zijn.

Over de auteur

Historicus Sudhir Hazareesingh (Mauritius, 1960) is lid van de British Academy en sinds 1990 verbonden aan Balliol College, onderdeel van de Universiteit van Oxford. Het meermaals bekroonde Toussaint Louverture is zijn eerste boek dat in het Nederlands wordt vertaald.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!