Nepnieuws en spionage in de Tweede Wereldoorlog

De aanval op Pearl Harbor was de directe aanleiding voor de inmenging van Amerika in de Tweede Wereldoorlog. Echter was dit, net als de moord op Franz Ferdinand, enkel de druppel. Voorgaand aan deze gebeurtenis was het grondwerk al gelegd – de stemming in Amerika was isolationistisch, maar al aan het omslaan. En aan het hart van deze operatie stond een enkel persoon: William Stephenson.

Wat is er nodig om de mening van een land, een volk, te veranderen? Tegenwoordig lijkt het gemakkelijk met dingen als foto- en videobewerkingsprogramma’s en zogenaamde ‘deep fakes’. Maar ook zonder dit gereedschap lukte het Stephenson om de publieke opinie te beïnvloeden. Met nepnieuws legde hij de basis voor de inmenging van Amerika in de Tweede Wereldoorlog.

Over 'Onze man in New York'

Onze man in New York van Henry Hemming is het waargebeurde historische verhaal van William Stephenson, de man de model stond voor James Bond. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waren de Verenigde Staten vastbesloten zich niet in de strijd te mengen. In 1940 was 92 procent van de Amerikaanse bevolking tegen inmenging. Churchill echter wist dat hij de oorlog alleen kon winnen met de Amerikanen aan zijn zijde en dus verzon hij een list. De Britse geheime dienst, MI6, stuurde William Stephenson naar New York om daar met behulp van propaganda en nepnieuws de publieke opinie te beïnvloeden. Met succes: anderhalf jaar later vond meer dan tweederde van alle Amerikanen dat het tijd werd dat Amerika zich in de oorlog mengde. Henry Hemming reconstrueert op meesterlijke wijze Stephensons succes. De setting, de afwisselende verhaallijnen en de blijvende inzichten maken Onze man in New York verhalende geschiedenis op zijn best.

Henry Hemming

Henry Hemming (1979) is een Britse non-fictie auteur. Hij staat bekend om zijn verhalende stijl. Hij schreef onder meer het ook verfilmde M: Maxwell Knight, MI5’s Greatest Spymaster. Hemmings vader werd als driejarige jongen uit het water gered door William Stephenson.