Cleveringa-oratie Roméo Dallaire

Roméo Dallaire, auteur van het boek Oog in oog met de duivel, spreekt op 26Universiteit Leiden november de vijftigste Cleveringa-oratie uit. De Cleveringa-oratie heeft dit jaar als thema de (mentale) gezondheid bij humanitaire interventies; Dallaire baseert zijn lezing op zijn eigen ervaringen in Rwanda. Hij doet dat in deze coronatijd via een livestream vanuit Canada. Je kunt de livestream volgen via de website van Universiteit Leiden.

Over het boek

‘Dit nooit meer.’ Dat is de boodschap van Roméo Dallaire in zijn boek Oog in oog met de duivel. De in Nederland geboren Canadese commandant van de VN-missie in Rwanda neemt de lezer vijfentwintig jaar mee terug in de tijd. Mee terug in de hel, ook, waar in slechts honderd dagen 800.000 Rwandezen een gruwelijke dood vonden. In zijn indringende relaas beschrijft Dallaire de verschrikkingen van de genocide in Rwanda, en hoe de internationale gemeenschap erin faalde een humanitaire ramp te voorkomen.

Of bestel het e-book

Over de auteur Roméo Dallaire

Roméo Dallaire werd in 1946 geboren in Denekamp, als zoon van een Canadese onderofficier en een Nederlandse verpleegkundige. Hij groeide op in Montreal. Hij werd de commandant van de VN-vredesmissie in Rwanda. Dallaire was degene die de Belgische soldaten in 1994 de opdracht gaf de nieuwe president te beschermen, maar zowel de president als haar echtgenoot en de soldaten werden door Hutu-extremisten vermoord. België trok daarop zijn soldaten terug uit Rwanda.