Partizanen aan de Schelde van John Brosens

Vanaf vandaag is Partizanen aan de Schelde van John Brosens beschikbaar. Partizanen aan de Schelde is een waargebeurd oorlogsverhaal over het verzet in Vlissingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De mensen die erbij betrokken waren, ging zorgvuldig te werk. Willem Poppe en koster Frans van Sabben, twee sleutelfiguren van de Vlissingse illegaliteit, deden er ook na de bevrijding in 1944 het zwijgen toe. In samenwerking met de Stichting Oorlogsverleden Vlissingen ontrafelde John Brosens de ware gang van zaken.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book hier.

Over het boek

In Partizanen aan de Schelde verhaalt John Brosens over het Zeeuwse verzet.  Over de Vlissingse illegaliteit in de Tweede Wereldoorlog is weinig bekend. De hoofdrolspelers deden er na 1944 vooral het zwijgen toe. In samenwerking met de Stichting Oorlogsverleden Vlissingen ontrafelde John Brosens de ware gang van zaken. Hij sprak met de nazaten van verzetsleiders als Willem Poppe en Frans van Sabben en reconstrueerde de geschiedenis van het verzet in Vlissingen aan de hand van deze interviews en originele documenten. ‘Partizanen aan de Schelde’ van John Brosens is een spannend en waargebeurd oorlogsverhaal over moed, angst en intrige.

Lees hier alvast een fragment

Het kantoor ging om zes uur dicht, waarna het personeel de dossiers opborg en naar huis ging. Kassier Cornelisse trok steevast als laatste om tien voor halfzeven de deur achter zich dicht. Dan wachtte hij bij de voordeur op de komst van een marechaussee om een verzegelde envelop met de sleutel van de kluis te overhandigen. Een doodenkele keer verschenen er twee. Het was de taak van de marechaussee – de Duitsers hadden nog geen maand nadat ze Nederland in mei 1940 waren binnengevallen het predicaat ‘Koninklijke’ verwijderd – tot acht uur het gebouw te bewaken. Op dat tijdstip werd de spertijd van kracht; daarna mochten alleen patrouilles van de Wehrmacht zich op straat bevinden. De politieman vertrok dan naar de kazerne, waar de envelop met de sleutel op een veilige plaats werd opgeborgen tot Cornelisse hem de volgende morgen ophaalde.

Over de auteur

John Brosens schrijft jeugdboeken, thrillers en romans. Hij werd genomineerd voor de Thea Beckmanprijs en staat bekend om zijn pakkende, directe stijl. Eerder verscheen van hem bij Uitgeverij Omniboek het waargebeurde oorlogsverhaal Sprong naar het duister.