Een boek over racisme en xenofobie door de Amerikaanse geschiedenis is in deze tijd misschien wel één van de relevantste boeken om te lezen. Met de huidige onrust in de Verenigde Staten is het moeilijk te missen waar deze protesten nu daadwerkelijk over gaan. Hoewel de dood van George Floyd de directe aanleiding is geweest, ligt de oorzaak veel dieper. Institutionele discriminatie heeft zich diep geworteld in de Amerikaanse samenleving. De Jim Crow-wetten gelden allang niet meer, maar toch zijn deze wetten nog doordrongen in de samenleving. Black Lives Matter is nog steeds relevant. Afro-Amerikanen zijn wettelijk gezien gelijkwaardig aan de andere bevolkingsgroepen. De behandeling van hen is echter niet altijd zo gelijkwaardig. George Floyd is niet het eerste slachtoffer van politiegeweld.
Antoine Weijzen beschrijft de geschiedenis hiervan in zijn boek Racisme in Amerika. Daarmee belicht hij ook een nieuwe kant van de strijd om gelijke rechten.
Racisme in Amerika van Antoine Weijzen behandelt de geschiedenis van 400 jaar voortdurende rassendiscriminatie in de VS. Van de slavernij, de Ku Klux Klan en gedwongen sterilisatie tot de tegenreacties van Martin Luther King, de Black Panthers en Black Lives Matter.
Antoine Weijzen legt de nadruk op de rol die de Afro-Amerikaanse vrouwen in de emancipatiestrijd speelden. Hij laat zien hoe die rol onderbelicht is gebleven in de geschiedschrijving. Racisme in Amerika toont de diepgewortelde rassendiscriminatie in de VS, maar maakt daarnaast ook de vergelijking met Nederland en België.
“Historicus Antoine Weijzen schrijft op een duidelijke manier over dit nog steeds moeilijke onderwerp.” Amerika Nieuws