Reportage over Truus Stern- van Zuiden

Op 4 en 5 mei was er een kleine reportage over Truus Stern- van Zuiden op Goedemorgen Nederland. Hieronder vindt u meer informatie over dit indrukwekkende verhaal en kunt u de aflevering terug kijken.

Hoelang mag ik blijven?

In Hoelang mag ik blijven? vertelt Wendy Geuverink het indrukwekkende verhaal van Truus Stern-van Zuiden. Een verhaal over aanpassen, volhouden en verzet.

Truus van Zuiden is zestien jaar als ze in de oorlog moet onderduiken omdat ze Joods is. In tweeënhalf jaar tijd verblijft ze op dertien verschillende adressen in Nederland. Ze woont in huis bij gereformeerden, katholieken, verzetsmensen en zelfs bij NSB’ers. In elk gezin past Truus zich onmiddellijk aan. Je moet lief zijn, nooit je stem verheffen en goed meehelpen want je leven hangt ervan af. Haar moeder wordt tijdens de onderduik verraden en gedeporteerd naar Auschwitz. Ondertussen wordt Truus steeds vindingrijker en neemt ze zelfs deel aan het verzet. Na de bevrijding blijkt niet iedereen in Hoogeveen blij met de terugkeer van hun Joodse stadgenoten. Truus probeert ondanks de verliezen en de tegenstand uit alle macht haar leven weer op te bouwen.

Wendy Geuverink: ‘Na afloop van vrijwel elk interview dat ik met Truus had, zei ze: “In bed denk ik nog veel na over wat we hebben besproken en dan blijft er uiteindelijk altijd maar één vraag over: hoe bestaat het? Hoe is het mogelijk dat dit is gebeurd en dat niemand het heeft tegengehouden? Hoe bestaat het?”‘

‘Het is een verhaal dat doorverteld moet worden en dat we ons moeten blijven herinneren’, zei premier Mark Rutte – van huis uit historicus – over dit boek. En hij voegde daaraan toe: ‘Daarom is het mooi en belangrijk dat dit boek er nu is.’