Sinds 2017 organiseren Romeinse Limes Nederland en RomeinenNU de Romeinendag. Dit jaar is Romeinendag op 20 maart 2023 en dat leek ons een goed moment om weer eens in een aantal boeken over de Romeinen te duiken. Vier jij Romeinendag vandaag?
Forum Hadriani (het huidige Voorburg, genoemd naar keizer Hadrianus) lag aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het was met Nijmegen de enige nederzetting in Nederland die Romeinse stadsrechten kreeg. In 2021 werd de Nederlandse limes, waar Forum deel van uitmaakt, uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Tom Buijtendorp promoveerde op de vergeten stad Forum Hadriani, waar door het grondwater etensresten, schoenen, wagenwielen en wijnvaten bewaard bleven. Uit de klei doemt het nieuwe mysterie op waarom keizer Hadrianus hier zijn eerste stad gesticht zou hebben, met een raadselachtig ontwerp. Het biedt een nieuw perspectief op het inspirerende verleden van Forum Hadriani.
In De Romeinse limes beschrijft Luit van der Tuuk de Neder-Germaanse limes, die dwars door Nederland liep. Deze noordelijke grens van het Romeinse Rijk was zo’n 5000 kilometer lang en liep langs de Rijn. De grenslinie moest Gallië beschermen tegen de Germanen en is één van de grootste infrastructurele werken die ooit in de Lage Landen gerealiseerd zijn. Recente opgravingen hebben veel plaatsen langs deze linie blootgelegd, waardoor de belangstelling ervoor steeds verder aanwakkert. Luit van der Tuuk schrijft zeer toegankelijk over de Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen. Het boek is volledig geïllustreerd in kleur, met kaarten en tijdlijnen.
Brutus
In Brutus schets Historica Kathryn Tempest het verhaal van een bijzondere Romeinse senator. Marcus Junius Brutus was filosoof, staatsman, vredestichters en legeraanvoerder. Maar hij werd vooral bekend als ’s werelds beroemdste moordenaar. Zijn rol in de moord op Julius Casear, de minnaar van zijn moeder, was opmerkelijk. In de biografie Brutus brengt Kathtyn Tempest de imposante man tot leven.
Romeinse legioenen
Bestsellerauteur en militair historicus Adrian Goldsworthy beschrijft in Romeinse legioenen niet alleen het oude keizerlijke leger, maar ook de burger milities van de republiek en de latere strijdkrachten van het rijk. Het Romeinse leger was waarschijnlijk de meest succesvolle krijgsmacht ooit. Tot onze tijd was geen leger zo strak georganiseerd en zo indrukweekend tactisch en strategisch geschoold. Als de Romeinse krijgsmacht een krachtige legerleiding zou hebben behouden, dan waren de legioenen nooit verslagen. Adrian Goldsworthy neemt je mee in een pakkerd en beschrijvend verhaal, met behulp van talloze illustraties, beslissende veldslagen en legendarische commandanten.
Wil je meer lezen over het Romeinse tijdperk? Op deze boekenpagina vindt u nog meer boeken over de oudheid en het Romeinse Rijk.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!