Sinterklaas is al eeuwenlang een belangrijk figuur in Nederland en België en is afgeleid van bisschop Nicolaas van Myra (4e eeuw), iemand die vooral te herkennen valt aan zijn vrijgevigheid. Van beschermer van zeelieden en kinderen groeide hij uit tot het middelpunt van een feest vol tradities. Vandaag de dag vieren we Sinterklaas met cadeaus, lekkernijen en gezelligheid, terwijl het verhaal van zijn historische achtergrond blijft inspireren en verbinden.
Bent u nog opzoek naar mooie boeken die u tijdens de Sinterklaasperiode cadeau kan doen? Bekijk dan de onderstaande boeken.
Veroveraars van de Steppe
In Veroveraars van de steppe, een nieuwe geschiedenis van de Euraziatische Steppe, van ruim voor onze jaartelling tot de vijftiende eeuw, schetst professor Kenneth Harl een levendig beeld van de nomadenvolken die dagelijks de strijd aangingen tegen de woeste omstandigheden op de steppe.
Attila de Hun, Dzjengis Khan en Timoer Lenk: alle drie grootse barbaarse veroveraars die zeer tot de verbeelding spreken. De nomadenvolken van de Euraziatische Steppe – de Hunnen, de Mongolen, de Magyaren, de Turken, de Xiongnu, de Scythen en de Goten – speelden een onbetwistbare rol in de wereldgeschiedenis, en toch zijn hun prestaties in de Westerse wereld grotendeels onopgemerkt gebleven. Deze nomadische volken stichtten wereldrijken, verspreidden religies en ontwikkelden technologieën. Ze maakten het ontstaan van de zijderoute mogelijk en hiermee ook het ontstaan van de internationale handel. Ze vormden de moderne wereld zoals wij die nu kennen.
De Saksen
In De Saksen gaat Luit van der Tuuk op zoek naar de Saksische collectieve identiteit. De term ‘de Saksen’ wordt door de geschiedenis heen vrijelijk gebruikt, maar wat – of beter gezegd: wie – we daartoe rekenen verschilt al sinds de oudheid. Niets blijkt zo kneedbaar als deze term in vroegmiddeleeuwse geschriften, die vaak gekleurd zijn door een politieke agenda. Wie waren deze Saksen? Hoe leefden ze? En wat maakte hen zo interessant voor grootheden als Karel de Grote? Van de drie bekendste middeleeuwse bevolkingsgroepen uit het Nederlandse taalgebied – de Franken, de Friezen en de Saksen – is er geen zo enigmatisch als de Saksen. Van der Tuuk legt feit en fabel naast elkaar en ontrafelt zo de geschiedenis van een veelzijdig volk.
Licht van mijn ogen
Hoe werd er in de middeleeuwen aangekeken tegen het moederschap? Wat werd er van vrouwen die moeder werden verwacht? En in hoeverre bepaalt dat onze eenentwintigste-eeuwse kijk op het moederschap? Die vragen onderzoekt de Spaanse hoogleraar geschiedenis María Jesús Fuente in haar boek Licht van mijn ogen. Ze concentreert zich op West-Europa en de landen rond de Middellandse Zee. Ze doet onderzoek naar zwangerschappen, bevallingen en het leven van moeders met kinderen. Daarbij maakt ze onderscheid tussen maatschappelijke positie en religie; het jodendom, het christendom en de islam. Licht van mijn ogen is het indrukwekkende resultaat van een carrièrelang onderzoek naar vrouwen en moeders in de middeleeuwen.
Historische atlas van de Lage Landen
In Historische atlas van de Lage Landen 1257-1439 beschrijft Sieg Monten de geschiedenis van België en Nederland aan de hand van twintig historische kaarten. Hij begint met de dood van Rooms-koning Willem II in 1256 en eindigt in 1439, wanneer de eerste fase van de Bourgondische eenmaking afgerond is. De kaarten tonen de politieke en militaire geschiedenis van het gebied dat nu België en Nederland is. Elke kaart overspant de regeerperiode van een Rooms-Duitse vorst. Op (een deel van) het graafschap Vlaanderen na vertegenwoordigde hij in de Lage Landen tussen de dertiende en de vijftiende eeuw het centrale gezag. De kaarten tonen de lezer hoe de Lage Landen evolueren en kaart voor kaart de vorm krijgen zoals we die vandaag de dag kennen.
Historische atlas van de Lage Landen 1257-1439 is het zelfstandig te lezen vervolg op Historische atlas van de Lage Landen 814-1256.
Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!