Sinti en Roma in Kamp Westerbork

Op 19 mei 1944 vertrok er vanuit Kamp Westerbork, een doorgangskamp in Drenthe, een trein met 245 Sinti en Roma richting vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Auschwitz was een concentratiekamp dat door dat Duitse Nazi’s in Polen werd opgezet en bestond uit drie grote kampen, waar Auschwitz-Birkenau er een van was. Uiteindelijk hebben maar 30 van de 245 Sinti en Roma de oorlog overleefd.

Tijdens het transport van de Sinti en Roma werd ook de wereldbekende afbeelding van Het meisje bij de treindeur gemaakt, die symbool staat voor de Jodenvervolging.


Bent u geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Lees dan deze boeken!

Alleen uit de oorlog

In Alleen uit de oorlog reconstrueert Niek van der Oord de levensverhalen van Leida van Tijn en Ido Wolf.

Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog trouwt Leida met haar jeugdliefde Salomon Boekbinder. Het jonge stel vlucht in 1942 naar Frankrijk en slaagt erin achter de demarcatielijn te komen. Desondanks worden Leida en Salomon opgepakt. Leida overleeft de oorlog. Ze vlucht in een verstandshuwelijk met Ido Wolf, de zoon van haar baas, die ook ‘alleen uit de oorlog’ is gekomen.

In Alleen uit de oorlog reconstrueert Niek van der Oord hun levensverhaal, waaruit blijkt hoe diep de sporen zijn die de Holocaust nalaat in de levens van de betrokkenen, maar ook in dat van volgende generaties. Van der Oord baseert zich op interviews met nabestaanden, brieven en andere bronnen.

Bestel hier het boek of het e-book.

Wie is wie in de tweede Wereldoorlog

Wie is wie in de Tweede Wereldoorlog biedt een compleet overzicht van alle hoofdrolspelers uit de Tweede Wereldoorlog. Adolf Hitler, Jozef Stalin, Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill, Anne Frank en Kurt Waldheim zijn bekende namen. Maar er wordt ook aandacht besteed aan Nederlandse en Belgische verzetshelden zoals Frits de Zwerver, Johannes Post, Louis van Brussel en Marcel Louette. Eerder verschenen in de Wie is wie-serie al delen over de Bijbel, de klassieke oudheid en de mythologie.

Bestel hier het boek of het e-book.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!