‘Super Tuesday’ uitgelegd door Paul Verhagen

Super Tuesday

Aanstaande dinsdag, 3 maart 2020, is het grootste politieke evenement in de Amerikaanse voorverkiezingen: Super Tuesday. Die dag stemmen 16 ‘staten’ op wie zij de beste kandidaat vinden om in november President Trump te verslaan. U denkt misschien, hoezo ‘staten’? Er zullen 14 staten stemmen en daarnaast nog een paar gebieden zoals Amerikaans-Samoa en Democrats Abroad.

Er is een reden dat het Super Tuesday heet, het is die dag namelijk mogelijk om het grootste aantal gedelegeerden voor je te winnen in de hele voorverkiezingen. Een derde van het totaal zelfs.

Meerdere staten

Het is ook de eerste keer dat er meerdere staten tegelijk stemmen. Daardoor is het een organisatorische test voor kandidaten. Je kunt immers maar op één plek tegelijk zijn en dat betekent dat de kandidaten concrete keuzes moeten maken over welke staten ze bezoeken.

Zet je in op het noordoosten waar Vermont, Maine, en Massachusetts stemmen? Of ga je naar het zuiden om de conservatievere staten te bezoeken zoals Arkansas, Alabama, Oklahoma en Tennessee? Wat doe je met California en Texas, verreweg de twee grootste staten maar ook ontzettend dure media markten? Wat is je boodschap? Waar zet je je campagnemedewerkers neer? Heeft het überhaupt nog zin om door te gaan?

Bernie Sanders of Joe Biden?

Er is niets zoals de algemene Amerikaanse verkiezingen in november, maar Super Tuesday is het evenement die er het dichtste bij komt. Je zou het een generale repetitie kunnen noemen. Meestal is Super Tuesday dan ook het moment dat het duidelijk is wie de genomineerde gaat worden. Of dat dit jaar ook zo is, dat is nog maar zeer de vraag! Alles wijst op een spannende wedstrijd tussen de progressieve Bernie Sanders en de gematigde Joe Biden.

Het Amerikaanse presidentschap

Heeft u nog meer vragen over Super Tuesday en de algemene verkiezingen? Dan is Het Amerikaanse Presidentschap een uitstekende basis om antwoorden te vinden. Is uw honger naar Amerikaanse politiek dan nog steeds niet gestild zijn? Dan nodig ik u uit om mij te volgen op Twitter bij @PJVerhagen en daar uw vragen te stellen!