Tachtig jaar kamp Auschwitz

Vandaag kwam precies tachtig jaar geleden bij Auschwitz het eerste gevangentransport aan. Dit eerste transport, bestaande uit Duitse criminelen, kwam namelijk op 20 mei 1940 aan. En hoewel het eerst als concentratiekamp opgezet werd, groeide het uiteindelijk uit tot een symbool voor alle concentratie- en vernietigingskampen van de Tweede Wereldoorlog.

Ter nagedachtenis aan deze plek en wat er gebeurd is, hebben we drie boeken op een rij gezet.

De celliste van Auschwitz

Met het uitbreken van de oorlog wordt het Joodse gezin waaruit Anita Lasker komt, uiteengerukt. Haar ouders worden gedeporteerd naar Polen en overlijden daar. Zus Marianne weet te ontkomen naar Engeland. Anita en haar oudere zus Renate proberen te vluchten naar Frankrijk, maar worden gearresteerd en komen terecht in Auschwitz. Daar gaat Anita cello spelen in het vrouwenorkest. Ze speelt zelfs voor Josef Mengele. Het orkest biedt en uitvlucht uit de misère waarin ze zich bevindt, en wordt later ook letterlijk haar redding.

Liever het e-book? Bestel hier!

De apotheker van Mengele

Patricia Posner beschrijft in De apotheker van Mengele het waargebeurde verhaal van Victor Capesius. Deze vriendelijke artsenbezoeker van farmaceutisch bedrijf Bayer ging in 1943 bij de SS en beheerde in Auschwitz het dodelijke gas Zyklon B. Hij leverde medicijnen voor de experimenten van gruwelarts Josef Mengele. Het is ook het verhaal van nazi-jager Frits Bauer die de apotheker voor het gerecht wist te krijgen. En ten slotte is dit het huiveringwekkende verhaal over Bayer/IG Farben, dat door collaboratie met de nazi’s en dwangarbeid miljarden verdiende aan de Holocaust. Een onbekend hoofdstuk de Tweede Wereldoorlog, grondig onderzocht.

Liever het e-book? Bestel hier!

Ik ontsnapte uit Auschwitz

Ik ontsnapte uit Auschwitz van Rudolf Vrba is het indrukwekkende levensverhaal van een Poolse Jood die uit Auschwitz wist te ontsnappen. In 1942 wordt Rudolf Vrba naar Auschwitz gedeporteerd. Twee jaar later, op 7 april 1944, ontsnapt hij samen met Alfred Wetzler. Ze weten te overleven dankzij hun levenswil, slimheid en soms door puur geluk. In deze absolute bestseller doet Rudolf Vrba verslag van de gruwelijkheden van Auschwitz en zijn ontsnapping uit het vernietigingskamp.

Liever het e-book? Bestel hier!