Tien geschiedenisboeken voor Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land! Ben of ken je iemand die verzot is op geschiedenis? Dan zijn dit de perfecte cadeaus voor in de schoen of met pakjesavond.

 

Verraad met Sinterklaas

Het is 1944, de Hongerwinter. Drie jongens treffen elkaar in een volkstuintjescomplex op zoek naar iets eetbaars. De broer van Ad is communist en is opgepakt tijdens de Sinterklaasrazzia op 6 december. Bram komt uit een Jehova-gezin. Zijn broer Dirk is ook op transport gezet. Het lijkt of de Duitsers wisten waar ze de jongens konden vinden. Zijn ze verraden? Dorus’ oom is NSB’er en zijn broer vecht aan het Oostfront. De andere twee jongens vertrouwen hem niet. Dan duikt Dirk ineens op. De jongens moeten Dorus wel vertrouwen om Dirk te kunnen helpen. Maar daardoor lopen ze zelf gevaar…

Prijs: €18,99
ISBN: 978940191636

De glorie van Rome

In De glorie van Rome beschrijft bestsellerauteur Adrian Goldsworthy de werking en de invloed van het Romeinse leger, het beste beroepsleger dat de wereld ooit heeft gekend. De legioenen waren niet ‘slechts’ uit op de overwinning, maar ook op de totale vernietiging van hun vijanden. Deze agressieve Romeinse oorlogsvoering creëerde een enorm rijk, dat voor een groot deel gekenmerkt werd door vrede en welvaart. Goldsworthy brengt de alliantie tussen politiek en militaire macht in beeld.

Prijs: €23,99
ISBN: 9789401916073

 

De geschiedenis van de slavernij

In De geschiedenis van de slavernij geeft de Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison, auteur van De Dertigjarige Oorlog, een indrukwekkend overzicht van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid. Hij behandelt de oudheid, de middeleeuwen, de trans-Atlantische slavenhandel en de laatste twee eeuwen. In dit diepgravende werk wisselt Harrison de grote lijnen af met fragmenten uit dagboeken en brieven, waardoor hij het menselijke aspect benadrukt. Speciaal voor de Nederlandstalige editie voegde hij hoofdstukken toe over Congo, Indonesië en Suriname. Een magistraal boek over een van de zwarte bladzijden uit de menselijke geschiedenis.

Prijs: €39,99
ISBN: 9789401916233

Lof en laster

Over middeleeuwse vrouwen zijn veel minder bronnen te vinden dan over mannen. Desalniettemin maakt Luit van der Tuuk in Lof en laster duidelijk dat vroegmiddeleeuwse vrouwen veerkrachtig, vindingrijk en bekwaam waren. Bovendien waren ze in staat (politieke) macht, kennis en creativiteit buiten de huiselijke sfeer uit te oefenen. Van der Tuuk reconstrueert in dit boek de levens van adelijke en gewone vrouwen. Op basis van archeologisch bewijs en geschreven bronnen ontstaat het beeld van krachtige vrouwen, in een periode waarin de macht van de kerk voortdurend toenam.

Prijs: €21,99
ISBN: 9789401916417

Nemesis

Nemesis van classicus David Stuttard is een meeslepende biografie van de Griekse (anti-)held Alcibiades. Hij was onmetelijk rijk, gruwelijk aantrekkelijk, ongelooflijk charmant, een kundig generaal en een meedogenloze politicus. Hij was tevens een beruchte serieverrader, die tijdens de Peloponnesische Oorlog overliep naar Sparta en vervolgens naar de Perzen. Stuttard laat het oude Athene in al zijn glorie herleven als hij Alcibiades volgt van zijn kindertijd tot het hoogtepunt van zijn absolute macht, tegen een achtergrond van culturele pracht en internationale chaos.

Prijs: €29,99
ISBN: 9789401915519

Sprong naar het duister

In Sprong naar het duister vertelt John Brosens het waargebeurde verhaal over Pieter Dourlein, een Zeeuwse marineman en Engelandvaarder. Matroos Dourlein komt net terug uit Indië in Den Helder als in mei 1940 zijn schip door Duitse stuka’s tot zinken wordt gebracht. Pieter overleeft, vecht met de mariniers en ziet hoe Rotterdam in vlammen opgaat. Gezocht door de Duitsers vlucht hij naar Engeland, waar prins Bernhard hem rekruteert voor de opleiding tot geheim agent. Hij wordt slachtoffer van het Englandspiel, weet te ontsnappen aan de SS, maar wordt bij terugkeer in Engeland niet geloofd door de Britten en gevangengezet.

Prijs: €17,50
ISBN: 9789401915625

De Hanze

Arnout van Cruyningen vertelt in De Hanze over het Europese handelarengilde dat zes eeuwen lang wist te overleven. In 1161 stichtten Duitse koopmansgildes de voorloper van de Hanze, gericht op de handel met de gebieden rond de Oostzee. Door vrijhandel toe te staan, bracht het Hanzeverbond veel economische bloei in Noordwest-Europa. De Hanze ontwikkelde zich tot een stedenverbond, waarbij in de hoogtijdagen meer dan tweehonderd steden aangesloten waren, ook steden uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden.

Prijs: €20,00
ISBN:9789401915786

De zeemogendheden

Op hoogst originele wijze vertelt Andrew Lambert in De zeemogendheden het verhaal van de vijf klassieke zeemogendheden: Athene, Carthago, Venetië, de Republiek der Nederlanden en Engeland. Het ging ze niet om macht en gebiedsuitbreiding, maar om handel en voorspoed. De auteur laat zien waarom deze staten dynamischer, opener en uitzonderlijker waren dan hun imperiale collega’s. Volgens Lambert creëerden deze vijf staten bewust een maritieme mentaliteit en identiteit, die de internationale handel en liberale waarden van de moderne wereld hebben vormgegeven.

Prijs: €34,99
ISBN: 9789401916288
Verschijningsdatum: 19 november 2019

Het logboek van de ontdekkingsreiziger

Het logboek van de ontdekkingsreiziger is een prachtig vormgegeven boek, volledig in kleur, over de zeventig grootste ontdekkingsreizigers aller tijden. Het beschrijft de reizen van Roald Amundsen, James Cook, Charles Darwin, Thor Heyerdahl, David Livingstone en Robert Falcon Scott, maar ook van de Nederlanders Jan Brandes, Abel Tasman en Alexandrine Tinne. Ze trotseerden woeste landschappen, oceanen en ijsvlaktes. Aan de hand van hun notities en schetsen word je meegenomen in de wereld van de ontdekkingsreizigers.Het voorwoord voor Het logboek van de ontdekkingsreiziger is geschreven door Redmond O’Hanlon.

Prijs: Tijdelijk in prijs verlaagd van €34,99 naar €15,00
ISBN: 9789401908504