Uitgever Floor Jonkers zwaait af

Na 45 jaar werkzaam zijn geweest in het boekenvak, zwaai ik op vrijdag 13 oktober 2023 af. Functioneel leeftijdsontslag heet dat, anderen noemen het pensioen. Het betekent dat ik sinds 1 oktober 1978 niet meer werkzaam ben in loondienst bij een uitgeverij. Dat houdt meer tijd voor andere zaken in. Het bezoeken van musea, tentoonstellingen en vooral meer lezen. Niet met de uitgeversblik maar met de liefhebbersblik. Want dat is namelijk echt wat anders. Zo ligt al enige tijd de (grondige) lezing van het boek 1650 Bevochten eendracht op me te wachten. Ik ben meer en meer geïnteresseerd geraakt in de (Europese) geschiedenis van de tweede helft van de zeventiende eeuw.

Zelf speel ik ook met de gedachten om een boek te schrijven over die periode. Ik weet niet of ik er de discipline en het onderzoek voor over heb, maar dat gaan we ondervinden. Ik heb alle auteurs altijd bewonderd voor hun soms herculische schrijfprestaties. Kan ik dat ook opbrengen? Als uitgever kijk ik met gepaste trots kijk terug op de duizenden titels die ik heb mogen uitgeven,  zeker de laatste jaren bij Omniboek. Het waren allemaal boeken die ik zelf had willen kopen. Vaak mocht ik met permissie van de schrijvers er zelf nog een draai aan geven. Met buitenlandse auteurs als Dan Jones, Adrian Goldsworthy en Dick Harrison mocht ik graag corresponderen over de inhoud van het werk en vaak hebben we beeld, bijlages en nieuwe inzichten in de vertaling mogen plaatsen. Dat is toch een verrijking van de Nederlandse editie ten opzichte van het originele werk.

Soms mocht ik helemaal los gaan. Alles kwam samen met het boek Vergeten Nederland van begin 2023. Met colorist Gerard Kamp kozen we zwart-wit beelden uit de periode 1880-1920 die hij ging inkleuren. Ik vond auteurs – waaronder ikzelf – die teksten bij de beelden maakten. De selectie, de uitvoering, in alles kon ik meebepalen. Het resultaat mag er zijn en het verkoopt ook nog goed. Dat maakt me echt trots en ik weet nu zeker dat ik daar meer mee wil gaan doen.

Floor Jonkers