Vaderdag boekentips

Zondag 18 juni 2023 is het vaderdag! Geef je vader een historisch verhaal cadeau. Bekijk onze vaderdag boekentips!

 

Filips IIGeoffrey ParkerFilips II - Geoffrey Parker

Filips II van Geoffrey Parker is een unieke biografie van deze Spaanse vorst. Filips II erfde van zijn vader Karel V niet alleen een wereldrijk, maar ook enorme schulden en lichamelijke en geestelijke gebreken door zijn Habsburgse afkomst (zijn ouders waren neef en nicht). Filips bracht zijn regeerperiode vooral door achter zijn bureau, waar hij tot diep in de nacht dossiers bestudeerde en brieven schreef. Door zijn obsessie met details en neiging het heft in eigen handen te willen houden, verdronk hij in de bureaucratie van zijn rijk. Filips II van gelauwerd historicus Geoffrey Parker is een uitmuntende biografie op basis van uniek bronnenmateriaal.

 

Hendrik VIIIDick HarrisonHendrik VIII - Dick Harrison

De Zweedse hoogleraar Dick Harrison vertelt het kleurrijke levensverhaal van Hendrik VIII (1491-1547). Hendrik werd, na de dood van zijn vader, de tweede Tudor-koning van Engeland. Hij leidde een roemrucht bestaan. Hij had zes echtgenotes, van wie hij er twee liet onthoofden. Hij scheidde, voor eigen gewin, de Anglicaanse kerk af van de Kerk van Rome, en hij verenigde Engeland en Wales wettelijk in één koninkrijk. Als renaissanceprins koesterde hij een grote liefde voor kunst, wetenschap en literatuur, maar hij was tegelijkertijd meedogenloos.

 

 

 

De vermeende verzetsmanMartine LetterieDe vermeende verzetsman - Martine Letterie

Rob Duijkers had altijd geleden onder het gemis aan zijn heldhaftige vader Jan. Die verzetsman was van kamp Amersfoort overgebracht naar concentratiekamp Neuengamme en kwam op 3 mei 1945 om het leven toen de Britten bij vergissing het schip Cap Arcona bombardeerden. Na de dood van Rob ontdekt zijn dochter op zolder een leren koffer met het archief van opa Jan. Daaruit bleek dat opa geen verzetsstrijder was maar op hoog niveau werkte voor nazi’s als Seyss-Inquart en Rauter. In De vermeende verzetsman reconstrueert Martine Letterie het levensverhaal van Jan Duijkers.

 

 

 

De landwachtPaul van de Water

De Nederlandse Landwacht was een nationaalsocialistische, paramilitaire eenheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter als een soort hulppolitie functioneerde. Tot nu toe is er nauwelijks onderzoek gedaan naar de rol van de Landwacht tijdens de bezetting. Paul van de Water brengt daar verandering in. Hij beschrijft de rol en de betekenis van de van 1943 tot 1945 actieve organisatie. Hoewel de Landwacht bestond uit leden van de NSB stond na Dolle Dinsdag in september 1944 niet Mussert, de leider van de NSB, maar SS-politiechef Rauter aan het hoofd van de organisatie, met martelingen en executies tot gevolg. Aan de hand van dossiers en getuigenissen worden de wandaden van de landwachters gereconstrueerd.

 

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!