Vandaag 83 jaar geleden: Kristallnacht

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vond de Kristallnacht plaats: een verschrikkelijke gebeurtenis waarbij Joden massaal aangevallen en vermoord werden, en hun bezittingen vernield. De ruiten van 7500 winkels (van Joodse eigenaren) werden ingeslagen en 1500 synagogen werden in brand gestoken.

Martin Gilbert verhaalt in Kristallnacht over deze dramatische nacht. Ook analyseert hij de gevolgen. De bevolking van Nazi-Duitsland verzet zich niet of nauwelijks tegen het openbare geweld tegen de Joden. Dit wordt pijnlijk duidelijk die nacht.

Wil je meer weten? Lees dan het e-book.

Lees alvast een fragment

‘Toen ze bij de wasserij kwamen, ‘waren daar twee bomen van kerels – nazi’s – die mijn ouders vertelden dat ze de boel moesten sluiten, maar ze mochten nog wel de was afleveren die er lag. De ene nazi was menselijker dan de andere en stond waarschijnlijk ook hoger in de pikorde, want hij zei tegen de andere dat hij naar de volgende plaats op de lijst moest gaan, terwijl hij mijn vader vertelde dat als alles afgeleverd was, hij hem de sleutels moest overhandigen. Onze winkel werd niet doorzocht en de ruiten werden ook niet ingegooid. Er viel ook niets te plunderen en de winkeliers in naastgelegen panden hadden altijd op goede voet gestaan met mijn ouders. Dat was het dus: het einde van de zaak van mijn ouders, hun bestaansmiddel, wat restte was een vreselijk onzekere toekomst. We gingen allemaal naar huis, waar familieleden kwamen vertellen wat voor vreselijke dingen zij allemaal hadden meegemaakt.’

Over de auteur

Sir Martin Gilbert (1936) is een eminent historicus, die in zijn lange en verdienstelijke carrière meer dan tachtig boeken heeft geschreven. Hij is gespecialiseerd in de Joodse geschiedenis in het algemeen en de Holocaust in het bijzonder. Gilbert is vooral bekend als de officiële biograaf van Winston Churchill. In het Nederlands verschenen eerder van zijn hand 1916: De dramatische veldslag bij de Somme en Nooit meer: Een geschiedenis van de Holocaust.

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!