14 boeken voor 4 en 5 mei

75 jaar bevrijding. Het wordt misschien niet een herdenking zoals we die zouden willen zien. De huidige maatregelen zijn, naar de woorden van de minister-president, “ongekend in tijden van vrede”. Desondanks is het belangrijk dat we niet vergeten hoe deze vrede bereikt is, zelfs als we de herdenking op 4 mei en de viering op 5 mei vanuit huis moeten meemaken. Daarom hebben we de volgende aangrijpende en waargebeurde verhalen op een rij gezet. Dit zijn de boeken voor 4 en 5 mei.

De bevrijding van West-Europa van Egbert van de Schootbrugge

De bevrijding van West-Europa van Egbert van de Schootbrugge is een chronologisch opgebouwd boek over de elf maanden durende bevrijding aan het westelijke front. Het schakelt voortdurend tussen bevrijd en bezet gebied, tussen de geallieerden en de nazi’s. In 30 hoofdstukken komen D-Day, operatie Cobra, de bevrijding van Parijs, de Slag om de Schelde, operatie Market Garden, Hürtgenwald, Dolle Dinsdag, de ontzetting van Zeebrugge, de Hongerwinter en het Ardennenoffensief aan bod.

Het boek is beschikbaar vanaf 14-04-2020 en nu al te reserveren!

Korting op het e-book t/m 10 mei 2020

Ik ontsnapte uit Auschwitz van Rudolf Vrba

Ik ontsnapte uit Auschwitz van Rudolf Vrba is het indrukwekkende levensverhaal van een Poolse Jood die uit Auschwitz wist te ontsnappen. In 1942 wordt Rudolf Vrba naar Auschwitz gedeporteerd. Twee jaar later, op 7 april 1944, ontsnapt hij samen met Alfred Wetzler. Ze weten te overleven dankzij hun levenswil, slimheid en soms door puur geluk. In deze absolute bestseller doet Rudolf Vrba verslag van de gruwelijkheden van Auschwitz en zijn ontsnapping uit het vernietigingskamp. Deze gebonden, complete editie van Ik ontsnapte uit Auschwitz is voorzien van de bijlagen, waaronder het Vrba-Wetzler Rapport, die aantonen hoe heel Duitsland profiteerde van de arbeid, dood en bezittingen van de Joden.

Toch liever een andere versie? Bestel hier het tijdelijk afgeprijsde e-book!

Onze man in New York van Henry Hemming

Onze man in New York van Henry Hemming is het waargebeurde historische verhaal van William Stephenson, de man de model stond voor James Bond. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waren de Verenigde Staten vastbesloten zich niet in de strijd te mengen. In 1940 was 92 procent van de Amerikaanse bevolking tegen inmenging. Churchill echter wist dat hij de oorlog alleen kon winnen met de Amerikanen aan zijn zijde en dus verzon hij een list. De Britse geheime dienst, MI6, stuurde William Stephenson naar New York om daar met behulp van propaganda en nepnieuws de publieke opinie te beïnvloeden. Met succes: anderhalf jaar later vond meer dan tweederde van alle Amerikanen dat het tijd werd dat Amerika zich in de oorlog mengde.

Henry Hemming reconstrueert op meesterlijke wijze Stephensons succes. De setting, de afwisselende verhaallijnen en de blijvende inzichten maken Onze man in New York verhalende geschiedenis op zijn best.

Sprong naar het duister van John Brosens

In Sprong naar het duister vertelt John Brosens het waargebeurde verhaal over Pieter Dourlein, een Zeeuwse marineman en Engelandvaarder.

Matroos Dourlein komt net terug uit Indië in Den Helder als in mei 1940 zijn schip door Duitse stuka’s tot zinken wordt gebracht. Pieter overleeft, vecht met de mariniers en ziet hoe Rotterdam in vlammen opgaat. Gezocht door de Duitsers vlucht hij naar Engeland, waar prins Bernhard hem rekruteert voor de opleiding tot geheim agent. Hij wordt slachtoffer van het Englandspiel, weet te ontsnappen aan de SS, maar wordt bij terugkeer in Engeland niet geloofd door de Britten en gevangengezet.

Aan de hand van het dagboek van Dourlein en de archieven van de Britse geheime dienst vertelt John Brosens in ‘Sprong naar het duister’ een spectaculair oorlogsverhaal over een Nederlandse verzetsheld..

Toch liever als e-book? Bestel hier!

Korting op het e-book t/m 10 mei 2020

 De kleine moeder van Bergen-Belsen van Hetty Verolme

De kleine moeder van Bergen-Belsen, het indrukwekkende overlevingsverhaal van Hetty Verolme.

Hetty Werkendam is nog maar een meisje als ze samen met haar ouders en haar broertjes naar Bergen-Belsen wordt gedeporteerd. Daar brengt ze veertien lange maanden door in de kinderbarak. Als een van de oudste kinderen wordt Hetty ‘de kleine moeder’ van zo’n veertig kinderen. Met haar veertien jaren een onmogelijke taak. De iets oudere Margot en Anne Frank worden van de kinderbarak overgebracht naar de volwassenenbarak en overlijden. Hetty, haar broertjes en hun ouders blijven in leven en worden na de oorlog herenigd.

Toch liever als e-book? Bestel hier!

Onlangs verschenen

 In dienst van de nazi’s van Paul van de Water

In dienst van de nazi’s van Paul van de Water is een uniek boek over daders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bevat tien niet eerder gepubliceerde portretten van Nederlanders die zich in dienst van de Duitsers schuldig hebben gemaakt aan misdrijven als intimidatie, mishandeling, marteling, verraad, moord of doodslag. Paul van de Water onderzoekt de levensloop van elke dader, en speurt naar de radicaliseringsfactoren in gezin, milieu of werk. Hij probeert telkens de vraag te beantwoorden: hoe kan het dat ogenschijnlijk gewone mannen en vrouwen, van bouwvakker tot fietsenmaker, van klerk tot kastelein, hun laagje beschaving afpellen en veranderen in misdadigers?

Toch liever als e-book? Bestel hier!

Paul van de Water heeft onlangs een aantal vragen beantwoord over dit boek. Lees het interview hier!

Korting op het e-book t/m 10 mei 2020

Alleen op de vlucht van Jack Kuper

Alleen op de vlucht is het aangrijpende, waargebeurde verhaal van een Joodse jongen die aan de Holocaust weet te ontsnappen. Tien jaar is hij pas, als hij op een dag thuiskomt en ontdekt dat zijn familie door de Duitsers is weggevoerd. Dan begint een leven van verstoppen, rondtrekken en liegen. Om te overleven vergeet hij zijn naam, zijn taal en zijn godsdienst en neemt hij een telkens wisselende identiteit aan.

Toch liever als e-book? Bestel hier!

 

Schuilplaats de Veluwe van Wolter Noordman

Aan de hand van diepgaand bronnenonderzoek in binnen- en buitenland reconstrueert Wolter Noordman in Schuilplaats de Veluwe de zogenaamde ‘vluchtlijnen’ voor neergeschoten geallieerde vliegers naar het Verenigd Koninkrijk. De Veluwe was voor hen een belangrijke schuilplaats. Daar werden zij gehuisvest door twee artsen: Dik Eskes en Joop Kruimel. Aan de hand van het geheime ‘gastenboek’ van Kruimel, waarin alle onderduikers iets hebben geschreven, wordt het soms droeve lot van 25 van hen gereconstrueerd. Wolter Noordman geeft deze onderduikers een gezicht. Schuilplaats de Veluwe bevat uniek en niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal.

Toch liever als e-book? Bestel hier!

Korting op het e-book t/m 10 mei 2020

Ik overleefde Treblinka van Samuel Willenberg

Als 16-jarige nam Samuel Willenberg dienst in het Poolse leger en vocht tegen de Russen en de Duitsers. In 1942 werd hij gearresteerd en, omdat hij Joods was, naar Treblinka gedeporteerd. Daar ontsnapte hij aan de gaskamers door zich voor te doen als metselaar. Tijdens de massale opstand wist Willenberg het kamp te ontvluchten. Hij bereikte na tal van ontberingen Warschau en vocht van 1944 tot het eind van de oorlog mee tegen de Duitse bezetters in de `opstand van Warschau . In Ik overleefde Treblinka verhaalt hij over zijn leven in het kamp.

Korting op het e-book t/m 10 mei 2020

De celliste van Auschwitz van Anita Lasker-Wallfisch

Zelfs op de zwartste plek op aarde werd schoonheid gevierd: Anita Lasker-Wallfisch was De celliste van Auschwitz.

Met het uitbreken van de oorlog wordt het Joodse gezin waaruit Anita Lasker komt, uiteengerukt. Haar ouders worden gedeporteerd naar Polen en overlijden daar. Zus Marianne weet te ontkomen naar Engeland. Anita en haar oudere zus Renate proberen te vluchten naar Frankrijk, maar worden gearresteerd en komen terecht in Auschwitz. Daar gaat Anita cello spelen in het vrouwenorkest. Ze speelt zelfs voor Josef Mengele. Het orkest biedt en uitvlucht uit de misère waarin ze zich bevindt, en wordt later ook letterlijk haar redding.

Toch liever als e-book? Bestel hier!

De freule en de Führer van Marja Coenradie

In De freule en de Führer beschrijft Marja Coenradie het waargebeurde verhaal van de onwaarschijnlijk relatie tussen Unity Mitford en Adolf Hitler. Unity Valkyrie Mitford is een van de zes Engelse adellijke Mitfordzussen. Zoals meer Britse aristocraten in die tijd is ze een vurig bewonderaar van de nationaalsocialisten. Ze raakt geobsedeerd door Adolf Hitler en voelt zich voorbestemd om met hem te zijn.

Ondertussen wordt de relatie tussen Engeland en Duitsland steeds grimmiger. Het uitbreken van de oorlog drijft Unity tot een wanhoopsdaad. In het intrigerende De freule en de Führer ontvouwt Marja Coenradie op levendige wijze de schokkende relatie tussen Unity en Hitler.

Toch liever als e-book? Bestel hier!

Korting op het e-book t/m 10 mei 2020

Hoelang mag ik blijven? van Wendy Geuverink

Hoelang mag ik blijven? van Wendy Geuverink is een waargebeurd verhaal over aanpassen, volhouden en verzet. Truus van Zuiden is zestien jaar als ze in de oorlog moet onderduiken omdat ze Joods is. In tweeënhalf jaar tijd verblijft ze op dertien verschillende adressen in Nederland. Ze woont in huis bij gereformeerden, katholieken, verzetsmensen en zelfs bij NSB’ers. In elk gezin past Truus zich onmiddellijk aan.

Toch liever als e-book? Bestel hier!

 

Korting op het e-book t/m 10 mei 2020

De dag dat de nazi’s kwamen van Stephen Matthews

De dag dat de nazi’s kwamen van Stephen Matthews vertelt het waargebeurde persoonlijke verhaal van een Brits jongetje in een concentratiekamp in het Derde Rijk.
In 1940 wordt het Kanaaleiland Guernsey gebombardeerd en bezet door de nazi’s. Als de vierjarige Stephen Matthews in september 1942 met zijn familie gedeporteerd wordt naar een concentratiekamp in nazi-Duitsland vertelt zijn moeder dat ze op vakantie gaan. Op ‘vakantie’ reist hij in een veewagon, ziet mensen voor zijn ogen sterven en worden zijn vingers gebroken door een Duitse bewaarder. Drieënhalf jaar later keert zijn familie weer terug in Guernsey dat zwaar getroffen is door de Duitse bezetting, een lot dat vele andere eilandbewoners niet is gegeven.
Aan de hand van zijn eigen ervaringen, de dagboeken van zijn moeder en ongepubliceerd materiaal vertelt Stephen Matthews in De dag dat de nazi’s kwamen over zijn jeugd in een naziconcentratiekamp.

Toch liever als e-book? Bestel hier!

Korting op het e-book t/m 10 mei 2020

De apotheker van Mengele van Patricia Posner

Patricia Posner beschrijft in ‘De apotheker van Mengele’ het waargebeurde verhaal van Victor Capesius. Deze vriendelijke artsenbezoeker van farmaceutisch bedrijf Bayer ging in 1943 bij de SS en beheerde in Auschwitz het dodelijke gas Zyklon B. Hij leverde medicijnen voor de experimenten van gruwelarts Josef Mengele. Het is ook het verhaal van nazi-jager Frits Bauer die de apotheker voor het gerecht wist te krijgen. En ten slotte is dit het huiveringwekkende verhaal over Bayer/IG Farben, dat door collaboratie met de nazi’s en dwangarbeid miljarden verdiende aan de Holocaust. Een onbekend hoofdstuk de Tweede Wereldoorlog, grondig onderzocht.

Toch liever als e-book? Bestel hier!