Verschillende e-books afgeprijsd

In de maand augustus 2023 zijn er verschillende e-books afgeprijsd. Leuke boeken om te lezen op vakantie!

 

De Feniciërs – Vadim S. Jigoulov

Tussen 1500 en 400 v.Chr. waren de Feniciërs – afkomstig uit Fenicië, het huidige Libanon – de belangrijkste en succesvolste zeevaarders en handelaars rond de Middellandse Zee. Zij stichtten overal koloniën, waarmee ze de handel over zee, na het verval van het Minoïsche Kreta, in stand hielden totdat de Romeinen de suprematie in het Middellandse Zeegebied overnamen. Jigoulov vertelt hun geschiedenis. Hij gaat brongericht te werk; hij beschrijft en analyseert verschillende artefacten. Ook vertelt hij hoe historici zijn omgegaan met het feit dat over de Feniciërs weinig geschreven bronnen bewaard zijn gebleven.

Nu voor € 6,99!

De glorie van Rome – Adri Goldsworthy

In ‘De glorie van Rome’ beschrijft bestsellerauteur Adrian Goldsworthy de werking en de invloed van het Romeinse leger, het beste beroepsleger dat de wereld ooit heeft gekend. De legioenen waren niet ‘slechts’ uit op de overwinning, maar ook op de totale vernietiging van hun vijanden. Deze agressieve Romeinse oorlogsvoering creëerde een enorm rijk, dat voor een groot deel gekenmerkt werd door vrede en welvaart. Goldsworthy brengt de alliantie tussen politiek en militaire macht in beeld. ‘Als je ooit twee boeken over het Romeinse leger gaat lezen, laat dit dan één van die twee zijn,’ aldus de Britse krant ‘The Observer’.

Nu voor € 4,99!

Holland in het jaar 1000 – Kees Nieuwenhuijsen

‘Holland in het jaar 1000’ begint met de moord op de laatste Noormannen-leider, Godfried de Deen. Na diens dood grijpt Gerult zijn vazal Gerulf. De opvolgers van Gerulf breidden hun graafschap steeds verder uit. Een van die nazaten, graaf Dirk III, versloeg in 1018 bij Vlaardingen het veel grotere leger van de Duitse keizer Hendrik II en legde daarmee de grondslag voor het latere graafschap Holland.

Nu voor € 7,99!

De Zijderoute – Valerie Hansen

‘De zijderoute’ van Valerie Hansen is een monumentaal werk dat niet gaat over rijk beladen karavanen die handeldreven tussen China en het oude Rome. Het is een wervelend en fascinerend verslag over de échte zijderoute: het oude handelsnetwerk tussen China en Samarkand in het huidige Iran. Aan de hand van unieke archeologische vondsten (sommige officiële documenten werden hergebruikt als schoenzool en bleven eeuwenlang bewaard door het droge klimaat in de Taklamakanwoestijn) toont Hansen dat de zijderoute een aaneenschakeling van markten was, waar meer in papier dan in zijde werd gehandeld. In kosmopolitische centra heerste tolerantie voor verschillende religies, waaronder zoroastrisme en boeddhisme. ‘De zijderoute’ is een fascinerend verhaal over de culturele overdracht van ideeën, religies, technologie en artistieke motieven.

Nu voor € 7,99!

Toussaint Louverture – Sudhir Hazareesingh

In ‘Toussaint Louverture’ beschrijft historicus Sudhir Hazareesingh het leven van Toussaint Louverture (1743-1803). Louverture werd geboren als slaaf, maar werd leider van de Haïtiaanse Re

volutie (1791-1904). Hij ging de geschiedenis in als de ‘founding father’ van Haïti, de eerste postkoloniale zwarte staat ter wereld. Louverture wordt vaak geëerd als icoon van bevrijding, en tegelijkertijd bekritiseerd omdat hij zelf slaven hield. ‘Toussaint Louverture’ is een internationaal geprezen en meermaals onderscheiden biografie, waarin Sudhir Hazareesingh vertelt wie Toussaint Louverture écht was, welke idealen hem dreven en wat hij betekende voor het verloop van de revolutionaire achttiende eeuw.

Nu voor € 7,99!

Wereldcrisis – Geoffrey Parker

In ‘Wereldcrisis’ stelt Geoffrey Parker de vraag: wat kan de geschiedenis ons leren over klimaatverandering? Parker heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar veranderingen in het klimaat halverwege de zeventiende eeuw in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Hoe verhielden de veranderingen in de heersende weerpatronen zich tot de politieke, economische en sociale crises van 1618 tot 1680? Door op deze inventieve manier naar het verleden te kijken blijkt dat de invloed van het klimaat op de geschiedenis van de mensheid veel groter is dan altijd werd verondersteld.

Nu voor € 11,99!

Liniecrossers – Jelle Simons

Jelle Simons vertelt in ‘Liniecrossers’ het complete verhaal: van de lokale geschiedenissen van liniecrossers uit Sliedrecht en Werkendam tot de oprichting en ontwikkeling van Groep Albrecht en de manieren waarop deze landelijke spionageorganisatie de Biesbosch gebruikte als illegaal doorgeefluik tussen vrijheid en bezetting.

Nu voor € 7,99!

De kleine moeder van Bergen-Belsen – Hetty Verolme

Hetty Werkendam (1930) is nog maar een meisje als zij samen met haar ouders en haar broertjes vanuit Amsterdam naar Bergen-Belsen wordt gedeporteerd. Daar brengt ze veertien lange maanden door in de kinderbarak. Als een van de oudste kinderen wordt Hetty ‘de kleine moeder’ van zo’n veertig kinderen. De iets oudere Margot en Anne Frank worden van de kinderbarak overgebracht naar de volwassenenbarak en overlijden. Hetty, haar broertjes en hun ouders blijven in leven en worden na de oorlog herenigd. ‘De kleine moeder van Bergen-Belsen’ is een aangrijpend relaas over Hetty’s verblijf in het concentratiekamp. Begin jaren vijftig is Hetty Verolme – dan al weduwe en moeder van een dochter – met haar familie naar Australië geëmigreerd, waar zij nog altijd lezingen geeft op middelbare scholen.

Nu voor € 4,99!

Van Hortense tot Amalia – Arnout Cruyningen

Arnout van Cruyningen laat in ‘Van Hortense tot Amalia’ zien welke vorstinnen het Koninkrijk der Nederlanden in de afgelopen twee eeuwen gekend heeft. Nu Amalia, de Prinses van Oranje, achttien jaar is kan zij de tiende vrouw worden die in Nederland de titel van koningin zal voeren. Zes vorstinnen hebben die titel tot nu toe gedragen als echtgenote van de regerende koning, waaronder koningin Máxima. De eerste was de enige vrouw die geen Oranje trouwde: Hortense de Beauharnais. Zij werd in 1806 tegen wil en dank ‘Koningin van Holland’ aan de zijde van Lodewijk Bonaparte, een broer Napoleon. In de twintigste eeuw regeerden de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix als staatshoofd. Arnout van Cruyningen beschrijft de geschiedenissen van deze vrouwen en Amalia’s toekomst als vorstin in het rijk geïllustreerde ‘Van Hortense tot Amalia’.

Nu voor € 6,99!

De Weizsäckers – Hans-Joachim Noack

In ‘De Weizsäckers’ vertelt Hans-Joachim Noack het verhaal van de opmerkelijke familie Von Weizsäcker. Als geen andere familie hebben zij hun stempel gedrukt op de geschiedenis van Duitsland. Dat begon al in de negentiende eeuw met Karl als premier van Württemberg, maar in deze familiebiografie focust de auteur zich op de twintigste eeuw. In de grote familie Von Weiszäcker, die gekenmerkt werd door ambitie, lag de lat altijd hoog. Noack gaat in op Karls zonen Ernst, de SS-generaal, en zijn broer Viktor, de medisch antropoloog, en op zijn kleinzonen: filosoof en natuurkundige Carl Friedrich en natuurlijk Richard, de bondspresident. Dit boek vertelt het ongelofelijke verhaal van de Von Weizsäckers. Het presenteert een rijk geïllustreerde cultuurgeschiedenis van Duitsland door de ogen van een toonaangevende familie.

Nu voor € 9,99!

Indiciulus – Luit van der Tuuk

Voor de vroege middeleeuwer waren de waarneembare en de bovenzinnelijke wereld volledig met elkaar verweven, laat Luit van der Tuuk zien in ‘Indiculus’. Iedereen was zich voortdurend bewust van de aanwezigheid van bovennatuurlijke machten die invloed uitoefenden op het aardse bestaan. Van der Tuuk beschrijft in dit boek de spiritualiteit in de vroege middeleeuwen. Als kapstok gebruikt hij de ‘Indiculus superstitionem et paganiarum’, Latijn voor ‘kleine lijst van bijgelovige en heidense gebruiken’. De daarin bijeengebrachte opsomming van soms moeilijk te doorgronden begrippen levert een verrassende verzameling van religieuze en magische gebruiken op. Luit van der Tuuk werpt in ‘Indiculus’ een helder licht op de spirituele beleving van de vroege middeleeuwers.

Nu voor € 6,99!

Katla – Luit van der Tuuk

‘Katla’ van Luit van der Tuuk is het verhaal van de buitengewone reis die de jonge vikingvrouw Katla maakte in de negende eeuw. Katla voer twaalf eeuwen geleden op een houten schip van het Zweedse Birka naar Dorestad; een tocht vol ontberingen en gevaar. Aan de hand van haar reis vertelt de Luit van der Tuuk de geschiedenis van Birka, Dorestad en de scheepvaart van de negende eeuw. ‘Katla’ is gebaseerd op historische en archeologische bronnen, maar leest als een meeslepend verhaal.

Nu voor € 4,99!

 

 

 

 

 

 


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!