Vijanden van Rome van Philip Matyszak

Vanaf vandaag is Vijanden van Rome van Philip Matyszak beschikbaar. De bekende historicus Philip Matyszak heeft een eregalerij gemaakt van alle Vijanden van Rome: de barbaren die tegen de Romeinen in opstand kwamen.

https://www.boekenwereld.com/arnout-van-cruyningen-de-koning-van-hispanje-9789401916431

Of bestel het e-book hier.

Over het boek

Tot voor kort werd de Romeinse beschaving per definitie als ‘iets goeds’ gezien. Rome verlichtte met de fakkel van de beschaving de barbaarse duisternis. De Romeinen verspreidden onder meer hun wetten, architectuur en literatuur tot in alle uithoeken van hun rijk. Maar dat ging ten koste van andere culturen.

Philip Matyszak presenteert zijn lezers de vijanden van Rome, onder wie koninginnen als Boudicca, Cleopatra en Zenobia, en veldheren zoals Hannibal, Jurgurtha, Alarik en Attila de Hun.

Lees hier alvast een fragment

Meer dan vijfhonderd jaar vóór Hannibals geboorte, toen de locatie van het latere Rome slechts onvruchtbaar moerasland was, werd een schip met vluchtelingen door een storm richting de Afrikaanse kust geblazen. Het meerde aan nabij de recent gestichte stad Qart Hadasht, die vandaag beter bekend is als Carthago.

De koningin van die stad was Dido, dochter van een Fenicische koning. Na haar geboortestreek te zijn ontvlucht, bood een Afrikaanse heerser haar zowel asiel aan als al het land dat ze met de huid van een stier wist te bedekken. Met hetzelfde vernuft dat de latere generaties aan avontuurlijke Carthaagse handelaren zou kenmerken, sneed Dido de stierenhuid in piepkleine reepjes en omringde daarmee een stuk land dat groot genoeg was om als basis van haar toekomstige stad te dienen.

Over de auteur

Philip Matyszak is een bekende Britse historicus en schrijver. Hij publiceerde meer dan twintig boeken, voornamelijk op het gebied van de oudheid. Hij promoveerde in Oxford en doceert oude geschiedenis aan de universiteit van Cambridge.