Vijf boeken voor de Maand van de Geschiedenis

In de Maand van de Geschiedenis wordt de geschiedenis extra onder de aandacht gebracht. Dit jaar, precies honderd jaar nadat vrouwen kiesrecht verkregen is het thema Zij/Hij. Het vrouwelijk perspectief staat daarbij voorop.

Pakket Zij/Hij

Het speciale Zij/Hij pakket bevat de boeken Livia van Matthew Deninison en Augustus van Adrian Goldsworthy. Tot en met 1 april 2020 en zolang de voorraad strekt zijn deze gecombineerde boeken samen slechts €30,00 in plaats van €42,50.

Livia 

Matthew Dennison schreef een fascinerende biografie van de machtigste vrouw van Rome: Livia Augusta. Zij was de echtgenote van keizer Augustus, de moeder van zijn opvolger Tiberius, de grootmoeder van Claudius en de overgrootmoeder van Caligula. Livia Drusilla II was zonder meer de machtigste vrouw van haar tijd. Meer dan zeven decennia bracht zij door in het politieke machtscentrum van het oude Rome.

Augustus

Adrian Goldsworthy portretteert keizer Augustus in deze ontwapenende biografie. Augustus was de eerste keizer van Rome en ging de geschiedenisboeken in als ‘vader des vaderlands’ die zorgde voor vrede en voorspoed. Maar de weg naar de top werd gekenmerkt door grof geweld, manipulatie en intriges.

Lof en laster

Over middeleeuwse vrouwen zijn veel minder bronnen te vinden dan over mannen. Desalniettemin maakt Luit van der Tuuk in Lof en laster duidelijk dat vroegmiddeleeuwse vrouwen veerkrachtig, vindingrijk en bekwaam waren. Bovendien waren ze in staat (politieke) macht, kennis en creativiteit buiten de huiselijke sfeer uit te oefenen. Van der Tuuk reconstrueert in dit boek de levens van adelijke en gewone vrouwen. Op basis van archeologisch bewijs en geschreven bronnen ontstaat het beeld van krachtige vrouwen, in een periode waarin de macht van de kerk voortdurend toenam.

De Roosevelts

Frans Verhagen schrijft over een Amerikaanse familie die geschiedenis maakte: de Roosevelts. Zij hadden hun wortels in Zeeland, vanwaaruit een verre voorvader rond 1645 naar Amerika emigreerde. De familie zou uitgroeien tot een van de bekendste presidentiële families van Amerika. De Republikein Theodore en zijn verre achterneef Franklin, een Democraat, bleken gedreven en intelligente presidenten. Eleanor, de vrouw van Franklin en het nichtje van Theodore, maakte naam als voorvechtster van mensenrechten en vrouwenemancipatie, onder andere bij de VN. Frans Verhagen vertelt over deze familieleden, die als grote hervormers de basis wisten te leggen voor de huidige samenleving en de internationale rol van de VS.

Nicolaas en Aleksandra

Pulitzer-prijswinnaar Robert K. Massie schetst in Nicolaas en Alexandra een fascinerend panorama van de laatste jaren van het Russische tsarenrijk. Op 17 juli 1918 werden tsaar Nicolaas II, zijn vrouw Alexandra en hun kinderen vermoord door de bolsjewieken. Massie geeft in dit boek een intrigerend beeld van het hofleven en de politieke ontwikkelingen die aan deze moord vooraf gingen. Zowel in de privésfeer als in de politiek hadden Nicolaas en Alexandra het zwaar. Hun zoon Alexis leed aan bloederziekte en Nicolaas’ politieke naïviteit zorgde ervoor dat de obscure monnik Raspoetin grote invloed aan het hof kreeg.

Hoe lang mag ik blijven?

Hoelang mag ik blijven? van Wendy Geuverink is een waargebeurd verhaal over aanpassen, volhouden en verzet. Truus van Zuiden is zestien jaar als ze in de oorlog moet onderduiken omdat ze Joods is. In tweeënhalf jaar tijd verblijft ze op dertien verschillende adressen in Nederland. Ze woont in huis bij gereformeerden, katholieken, verzetsmensen en zelfs bij NSB’ers. In elk gezin past Truus zich onmiddellijk aan. Je moet lief zijn, nooit je stem verheffen en goed meehelpen want je leven hangt ervan af. Haar moeder wordt tijdens de onderduik verraden en gedeporteerd naar Auschwitz. Ondertussen wordt Truus steeds vindingrijker en neemt ze zelfs deel aan het verzet. Na de bevrijding blijkt niet iedereen in Hoogeveen blij met de terugkeer van hun Joodse stadgenoten. Truus probeert ondanks de verliezen en de tegenstand uit alle macht haar leven weer op te bouwen.