Vrouwen in de geschiedeniskalender

Scheurkalender over vrouwen in de geschiedenis

De Vrouwen in de geschiedeniskalender is een scheurkalender over sterke vrouwen en groepen van vrouwen die geschiedenis hebben geschreven, maar niet vaak genoeg de erkenning kregen die ze verdienden. In bondige stukjes vol wetenswaardigheden, komen vrouwen over heel de wereld tot ons. Ook uit België en Nederland, ook uit verschillende tijdperken. Dus naast portretten over farao’s en keizerinnen, ook over hedendaagse zangeressen en vernieuwende kunstenaars van vandaag. Naast wetenschappers ook vrouwen uit de entertainmentwereld. Elke dag geeft kennis uit het recente verleden en inspiratie in de vorm van een vrouwelijke pionier, kunstenaar, wetenschapper, atleet of activist. Omdat zij er toe doen.

Voorbeeldpagina

Rosa Parks werkte het grootste deel van haar leven als naaister. Nadat ze zich aansloot bij de Afro-Amerikaanse Burgerrechtenbeweging was ze ook secretaresse voor deze beweging in Montgomery. Op 1 december 1955 weigerde Parks haar zitplaats in het zwarte gedeelte van de stadsbus af te staan aan een blanke. Ze kreeg een boete en werd nadat ze die weigerde te betalen in 1956 veroordeeld voor het verstoren van de openbare orde. Martin Luther King Jr. begon de Montgomery-busboycot, die leidde tot steeds meer protest tegen de rassenscheiding. Het Amerikaanse hooggerechtshof stelde Parks in het gelijk en verklaarde de rassenscheiding ongrondwettig. Wegens doodsbedreigingen verhuisde Parks naar Detroit. Daarna werkte ze een aantal jaar voor een congreslid. In 1996 kreeg zij de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding die aan burgers wordt gegeven door de regering van de VS. In 2004 bleek Parks aan dementie te lijden. Ze overleed in haar slaap, op 92-jarige leeftijd. Parks wordt permanent herdacht in het National Museum of African American History and Culture op de National Mall.

Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over de Vrouwen in de geschiedeniskalender en onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!