Waarom mannen gefascineerd blijven door het Romeinse Rijk

Het Romeinse Rijk blijft een fascinerende bron van inspiratie, niet alleen voor historici en archeologen, maar ook voor mannen in het algemeen. De diepe aantrekkingskracht van deze oude beschaving is stevig geworteld in het menselijk bewustzijn, en mannen worden vaak aangetrokken door de glorie en macht die het Romeinse Rijk uitstraalt.

Voor veel mannen symboliseert het Romeinse Rijk mannelijkheid, kracht en strategisch denken. Zo worden legendarische mannen zoals Julius Caesar en Marcus Aurelius bewonderd om hun militaire bekwaamheid en politieke strategieën. Bovendien zijn veel aspecten van het Romeinse leven relevant gebleven voor moderne mannen, denk aan de nadruk op discipline en leiderschap.

Recentelijk circuleerde er op TikTok een trend waarbij mannen werden gevraagd hoe vaak ze aan het Romeinse Rijk denken. Deze trend onthulde verrassende antwoorden, waaruit bleek dat mannen inderdaad regelmatig bezig zijn met het Romeinse Rijk.


Bent u geïnteresseerd in het Romeinse Rijk? Bekijk dan deze vijf boeken.

Van Rome tot Rome

Een duizendjarig avontuur, dat is wat bestsellerauteur Dan Jones maakt van zijn nieuwe geschiedenis van de middeleeuwen Van Rome tot Rome. Hij begint in 410 bij de ineenstorting van het Romeinse Rijk en eindigt weer in Rome als keizer Karel V in de zestiende eeuw opnieuw voor de poorten van de stad staat. In een duizelingwekkend tempo laat Jones zien hoe het Westen de oude wereld herbouwde en de rest van de wereld ging domineren: door te ontdekken, ontwikkelen of domweg te stelen. Van Rome tot Rome is een boek over – en voor – een tijd van diepgaande verandering.

Bestel hier het boek of het e-book.

De Gouden Eeuw van de Romeinen in de lage landen

In De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen beschrijft Tom Buijtendorp de bloeiperiode van Germania Inferior. Na een zware crisis beloofde keizer Hadrianus een gouden eeuw die daadwerkelijk volgde. Gedreven door nieuwe ontdekkingen duikt Tom Buijtendorp in deze intrigerende periode en vergeet daarbij niet de rauwe kantjes. Hij neemt de lezer mee door de Lage Landen, inclusief nog nauwelijks bekende plekken waar de Romeinse bloei tot leven komt: in een welvarend Limburg, graanrijk Tongeren en dynamisch grensgebied, langs oude havens, snelle wegen en luxueuze villa’s. Met goud, weelderige fresco’s en warme baden die uitnodigen zelf te gaan kijken. De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen van Tom Buijtendorp is een rijk geïllustreerd boek, vol foto’s en kaarten, over een fascinerende periode in de geschiedenis van deze streken.

Bestel hier het boek of het e-book.

Caesar in de lage landen

Tom Buijtendorp geeft in Caesar in de Lage Landen duidelijkheid over Julius Caesars aanwezigheid in de Nederlanden, iets wat lange tijd in nevelen gehuld was. Julius Caesar sloeg een tijdlang met zijn legers kamp op in de Lage Landen en hij vocht veldslagen uit in deze regio, waarvan Caesar zelf dacht dat hij er gedood zou kunnen worden. Op basis van een reeks nieuwe ontdekkingen, zoals vondsten in een Karolingisch handschrift, een gezichtsreconstructie van Caesar in het RMO en rapporten van een Romeinse legerofficier, laat Buijtendorp in Caesar in de Lage Landen zien dat we de plaatsen waar Caesar in Nederland en België verbleef nu ook kunnen aanwijzen.

Bestel hier het boek of het e-book.

De geboorte van het Romeinse Keizerrijk

De Slag bij Actium in 31 v.Chr., die bijna 200.000 mensen het leven kostte, was een scharnierpunt in de geschiedenis. Octavianus, de latere keizer Augustus, won de zeeslag van misschien wel het bekendste liefdespaar uit de geschiedenis: Marcus Antonius en Cleopatra. Hun vloot werd bijna geheel verslagen en Marcus Antonius en Cleopatra pleegden zelfmoord. Hun drie gezamenlijke kinderen werden in Rome opgevoed door Octavia, de zus van Octavianus en ex-vrouw van Marcus Antonius. Hadden Marcus Antonius en Cleopatra gewonnen, dan was wellicht Alexandrië de hoofdstad geworden van het Romeinse Rijk. Hoogleraar geschiedenis Barry Strauss vertelt op meeslepende wijze het verhaal van deze bekende slag.

Bestel hier het boek of het e-book.

De generaals van Rome

In De generaals van Rome beschrijft de bekende historicus Adrian Goldsworthy de geschiedenis van vijftien van de succesvolste Romeinse bevelhebbers ooit, zoals Fabius en Marcellus, het ‘zwaard en schild’ van het Republikeinse Rome, en Belisarius, de gesel van de Persen en Goten.

Romeinse generaals werden voornamelijk benoemd vanwege van hun familieachtergrond of politieke connecties, en leidden op basis van praktische ervaring en gezond verstand. Gedurende het tijdperk van het Romeinse Rijk hebben talloze mannen de rol van generaal vervuld: legioenen aangevoerd, overwinningen behaald en gebieden veroverd. Velen hadden succes, maar slechts een aantal waren buitengewoon getalenteerd. Adrian Goldsworthy werpt licht op de sociale en politieke situaties en hoe elke generaal aan de macht kwam en hij beschrijft de veldslagen en de triomfen of – in sommige gevallen – de nederlagen.

Bestel hier het boek of het e-book.


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!