Wapenstilstand Noord- en Zuid-Korea

Op 27 juli 1953 sluiten Noord- en Zuid-Korea een wapenstilstand. Hiermee werd vastgelegd dat er een gedemilitariseerde zone moest werden ingericht en dat er een demarcatielijn moest komen. Sheila Miyoshi Jager beschrijft in Broederstrijd in Korea de geschiedenis van dit oneindige conflict op het schiereiland Korea.

Of bestel het e-book

Over het boek

Zeventig jaar nadat Noord-Koreaanse troepen op 25 juni 1950 Zuid-Korea binnenvielen, is de Koreaanse Oorlog nog niet ten einde. Sheila Miyoshi Jager brengt in dit boek voor het eerst de allesomvattende geschiedenis van deze vaak verkeerd begrepen oorlog, die nog steeds het risico van een wereldoorlog in zich draagt, vanwege de betrokkenheid van de grootmachten China, Rusland en de Verenigde Staten. Jager vertelt op indrukwekkende wijze hoe de Koreaanse onafhankelijkheid net zo heftig werd besproken door Roosevelt, Stalin en Churchill als vandaag, nu Noord-Korea kernwapens hamstert en haar bevolking uithongert.

Dit boek strekt zich uit van de Tweede Wereldoorlog tot de ontmoeting met de Amerikaanse president Trump in 2019. Centraal in het conflict staat een voortdurende strijd tussen Noord- en Zuid-Korea om de ware Koreaanse legitimiteit, de ‘broederstrijd’, die nog steeds tot spanningen leidt op het schiereiland.

Op basis van onlangs vrijgegeven diplomatieke bronnen in China, Zuid-Korea en de voormalige Sovjet-Unie analyseert Jager tevens de militaire strategie van het allerhoogste niveau. Ze brengt de bittere strijd van de naoorlogse periode tot leven en laat zien hoe het conflict tussen de twee Korea’s zich heeft voortgezet naar het heden, met alle belangrijke en tragische gevolgen voor de Koreanen, de regio en de wereld.

Over de auteur

Sheila Miyoshi Jager (1963) is hoogleraar Oost-Aziatische Studies aan Oberlin College in Ohio. Ze heeft een Nederlandse vader en een Japanse moeder en is gehuwd met hoogleraar Geschiedenis en oorlogsveteraan Jiyul Kim. Jager schreef zeven boeken en werkt momenteel aan een nieuw boek over Korea, dat bij Harvard University Press zal verschijnen.