Week van de Klassieken 2021

De Week van de Klassieken is dit jaar van 8 tot en met 18 april 2021 . Het thema is ‘de inclusieve oudheid’. Net als elk jaar zijn er weer evenementen georganiseerd, alleen vinden ze dit keer digitaal plaats. In de agenda van de Week van de Klassieken vind je alle evenementen terug. Ben je nog op zoek naar een goed boek over de oudheid om te lezen deze week? Bekijk dan onderstaande boeken!

Philippus en Alexander

Er zijn weinig historische figuren die zo tot de verbeelding spreken als Alexander de Grote. Vanaf het moment dat hij Azië binnenviel in 334 v.Chr. tot zijn dood in 323 breidde hij de Hellenistische cultuur uit van Griekenland in het westen tot Klein-Azië, de Levant, Egypte, Centraal-Azië en Pakistan en Kasjmir in het oosten. Hij veroverde een rijk zonder weerga, ook al was het van korte duur. Maar hij had nooit kunnen bereiken wat hij deed zonder de prestaties van zijn vader, Philippus II. Het was Philippus die de loop van de Macedonische geschiedenis veranderde en een zwak en economisch achterlijk koninkrijk transformeerde in een militaire grootmacht.

Vergeten volkeren

In Vergeten volkeren beschrijft Philip Matyszak veertig vergeten volkeren uit de oudheid. Wanneer het over ‘de oudheid’ gaat, gaat het al snel over de Romeinen, de Assyriërs en de Egyptenaren. Maar de geschiedenis is veel breder dan dat. In ‘Vergeten volkeren’ onttrekt Philip Matyszak veertig relatief onbekende volkeren aan de vergetelheid, zoals de Amorieten, de Kanaänieten, de Filistijnen, de Messenen, de Numidiërs, de Bataven, de Vandalen en de Visigoten. Het boek is verdeeld in vier tijdvakken, van 2700 v.Chr. tot 550 n.Chr. ‘Vergeten volkeren’ is volledig in kleur uitgevoerd, met prachtig beeldmateriaal en vijftig speciaal voor dit boek vervaardigde kaarten.

De barbaren

De Barbaren van historicus Peter Bogucki geeft een schitterend overzicht van de voorouders van de hedendaagse Europeanen. De oude beschavingen van Rome en Griekenland stonden niet op zichzelf. Ten noorden van deze mediterrane samenlevingen, van de Atlantische Oceaan tot aan de Oeral, leefden ongeletterde volkeren. Ongeletterd betekent echter niet onbeschaafd. In dit pan-Europese boek vertelt Bogucki aan de hand van archeologische vondsten over de culturen en volkeren van West- en Midden-Europa – ook van Nederland en België – en geeft hij inzicht in de geschiedenis van Europa.

 

Het wereldrijk van het Tweestromenland

In Het wereldrijk van het Tweestromenland beschrijft Daan Nijssen de geschiedenis van Mesopotamië in de oudheid. Rond 670 v.Chr. hadden de Assyriërs een groot deel van wat we nu het Midden-Oosten noemen verenigd in een wereldrijk, met Mesopotamië als kernland. In 612 v.Chr. brachten de Babyloniërs en de Meden deze grootmacht ten val en kwam onder illustere koningen als Nebukadnessar en Nabonidus het Babylonische Rijk tot bloei. Maar ook deze grootmacht moest in 539 v.Chr. pas op de plaats maken voor het Perzische Rijk, onder de legendarische koning Cyrus de Grote. Het Perzische Rijk breidde zich in rap tempo uit en raakte onder Xerxes slaags met de Grieken, precies 2500 jaar geleden. In dit boek, dat veel kaarten en afbeeldingen bevat, biedt Daan Nijssen een overzicht van de wereldrijken in het gebied tussen Eufraat en Tigris in het eerste millenium v.Chr.

De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen

In De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen beschrijft Tom Buijtendorp de bloeiperiode van Germania Inferior. Na een zware crisis beloofde keizer Hadrianus een gouden eeuw die daadwerkelijk volgde. Gedreven door nieuwe ontdekkingen duikt Tom Buijtendorp in deze intrigerende periode en vergeet daarbij niet de rauwe kantjes. Hij neemt de lezer mee door de Lage Landen, inclusief nog nauwelijks bekende plekken waar de Romeinse bloei tot leven komt: in een welvarend Limburg, graanrijk Tongeren en dynamisch grensgebied, langs oude havens, snelle wegen en luxueuze villa’s. Met goud, weelderige fresco’s en warme baden die uitnodigen zelf te gaan kijken. De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen van Tom Buijtendorp is een rijk geïllustreerd boek, vol foto’s en kaarten, over een fascinerende periode in de geschiedenis van deze streken.