Philip Matyszak

Over Philip Matyszak

Philip Matyszak is een bekende historicus en schrijver. Hij promoveerde in Oxford en doceert oude geschiedenis aan University of Cambridge. Matyszak schreef meer dan twintig boeken, voornamelijk op het gebied van de oudheid. Bij Uitgeverij Omniboek verschenen van hem onder meer Vergeten volkeren, Vijanden van Rome en Verdwenen steden.


Boeken

Verdwenen steden

Philip Matyszak beschrijft in Verdwenen steden de geschiedenis van 37 ‘vergeten’ steden; steden die ooit bloeiden maar op zeker moment van de kaart zijn verdwenen. Soms kwam dat door oorlog, soms door een natuurramp, soms ook door onverklaarbare redenen. Van de verdronken stad Thonis aan de Egyptische kust tot aan de grotwoningen van Derinkuyu in Turkije, Philip Matyszak zet deze verdwenen steden weer op de kaart en vertelt hun verhaal, van stichting tot ondergang en herontdekking. Het schitterende overzichtswerk is volledig geïllustreerd.

Goden en godinnen van Hellas en Rome

Wie waren ook alweer de goden en godinnen van het oude Griekenland en Rome? Wat betekenden ze voor de mensen die hen aanbaden? Hoewel hun tijd van aanbidding allang voorbij is, hebben de Griekse en Romeinse goden millennia lang kunstenaars gefascineerd en geïnspireerd. Auteurs, beeldhouwers en schilders van alle tijden hebben de goden beschreven en verbeeld. Zo kunnen we nog steeds zien en lezen dat de Helleense en Romeinse goden onsterfelijk en krachtig zijn, maar ook ijdel, wraakzuchtig en kwetsbaar. Als symbolen van de dood, vruchtbaarheid, liefde en oorlog zijn de goden ook onze sleutel om te begrijpen hoe de Grieken en Romeinen hun wereld zagen. In de oudheid was er geen duidelijk onderscheid tussen de mensen en hun goden. Goddelijke wezens en stervelingen konden verliefd op elkaar worden en samen kinderen krijgen, die normale mensen, helden of (half)goden konden worden. Net zoals Romeinse keizers vergoddelijkt konden worden.

Philip Matyszak presenteert dit pantheon in al zijn complexiteit en leidt ons van de berg Olympus naar de diepten van Hades. Elk hoofdstuk richt zich op een individuele god of godin zoals de Grieken en Romeinen die hebben overgeleverd en verkent de oorsprong en de verbeelding van de legendes. De hoofdstukken zijn voorzien van meer dan honderdzeventig afbeeldingen in kleur die ons laten zien hoe de mensheid de goden tot leven hebben gebracht.

Van Aurora tot Zeus, van Aphrodite tot Vulcanus.

Gifmengsters, gladiatoren en geleerden

In Gifmengsters, gladiatoren en geleerden vertellen Philip Matyszak en Joanne Berry het verhaal van het Romeinse Rijk via de levens van bekende en onbekende burgers. Consuls, keizers en commandanten - van Julius Caesar tot Constantijn - komen aan bod, evenals machtige vrouwen zoals Agrippina en Livia. Ook minder bekende namen, zoals de dichteres Sulpicia en de succesvolle gladiator Amazonia passeren de revue. Dit boek geeft mensen van elke leeftijd en uit iedere sociale klasse een gezicht, van dichters tot slaven, van minnaressen tot moeders. Het rijk geïllustreerde Gifmengsters, gladiatoren en geleerden geeft daarmee een kleurrijk overzicht van Romeinen, van de opkomst tot de val van het Rijk.

Vergeten volkeren

In Vergeten volkeren beschrijft Philip Matyszak veertig vergeten volkeren uit de oudheid. Wanneer het over 'de oudheid' gaat, gaat het al snel over de Romeinen, de Assyriërs en de Egyptenaren. Maar de geschiedenis is veel breder dan dat. In Vergeten volkeren onttrekt Philip Matyszak veertig relatief onbekende volkeren aan de vergetelheid, zoals de Amorieten, de Kanaänieten, de Filistijnen, de Messenen, de Numidiërs, de Bataven, de Vandalen en de Visigoten. Het boek is verdeeld in vier tijdvakken, van 2700 v.Chr. tot 550 n.Chr. Vergeten volkeren is volledig in kleur uitgevoerd, met prachtig beeldmateriaal en vijftig speciaal voor dit boek vervaardigde kaarten.

Vijanden van Rome

De bekende historicus Philip Matyszak heeft een eregalerij gemaakt van alle Vijanden van Rome: de barbaren die tegen de Romeinen in opstand kwamen.

Tot voor kort werd de Romeinse beschaving per definitie als ‘iets goeds’ gezien. Rome verlichtte met de fakkel van de beschaving de barbaarse duisternis. De Romeinen verspreidden onder meer hun wetten, architectuur en literatuur tot in alle uithoeken van hun rijk. Maar dat ging ten koste van andere culturen.

Philip Matyszak presenteert zijn lezers de vijanden van Rome, onder wie koninginnen als Boudicca, Cleopatra en Zenobia, en veldheren zoals Hannibal, Jurgurtha, Alarik en Attila de Hun.


De media

'Gelukkig is er nu Vergeten volkeren van Philip Matyszak. Met dit rijk geïllustreerde boek heeft hij een prachtig monument opgericht voor Euraziatische volkeren die in de nevelen der tijd verdwenen zijn.'
- Het NRC geeft Vergeten volkeren 4 sterren

Deze nieuwe uitgave is aantrekkelijk vormgegeven met zeer fraaie illustraties. De teksten bieden een mix van mythologie en (cultuur-)geschiedenis. Van harte aanbevolen.
- National Geographic Historia over Goden en godinnen van Hellas en Rome

'Toen ik dit boek voor het eerst doorbladerde liep er een rilling van genot over mijn rug. Het is prachtig geïllustreerd met mooie foto’s en kaarten.'
- VRPO Radio over Vergeten volkeren


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Select Columns Layout