Tom Buijtendorp

Insert Content Template or Symbol

Over Tom Buijtendorp

Tom Buijtendorp (1962) werkte jarenlang als journalist voor NRC Handelsblad en Quote en was werkzaam als stragetisch adviseur in het bedrijfsleven. Hij promoveerde aan de VU op een proefschrift over Forum Hadriani. Hij publiceert regelmatig over archeologie, historie en bestuur.


Boeken

Caesar in de lage landen

Tom Buijtendorp geeft in Caesar in de Lage Landen duidelijkheid over Julius Caesars aanwezigheid in de Nederlanden, iets wat lange tijd in nevelen gehuld was. Julius Caesar sloeg een tijdlang met zijn legers kamp op in de Lage Landen en hij vocht veldslagen uit in deze regio, waarvan Caesar zelf dacht dat hij er gedood zou kunnen worden. Op basis van een reeks nieuwe ontdekkingen, zoals vondsten in een Karolingisch handschrift, een gezichtsreconstructie van Caesar in het RMO en rapporten van een Romeinse legerofficier, laat Buijtendorp in Caesar in de Lage Landen zien dat we de plaatsen waar Caesar in Nederland en België verbleef nu ook kunnen aanwijzen.

De vergeten stad

Forum Hadriani (het huidige Voorburg, genoemd naar keizer Hadrianus) lag aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het was met Nijmegen de enige nederzetting in Nederland die Romeinse stadsrechten kreeg. In 2021 werd de Nederlandse limes, waar Forum deel van uitmaakt, uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Tom Buijtendorp promoveerde op de vergeten stad Forum Hadriani, waar door het grondwater etensresten, schoenen, wagenwielen en wijnvaten bewaard bleven. Uit de klei doemt het nieuwe mysterie op waarom keizer Hadrianus hier zijn eerste stad gesticht zou hebben, met een raadselachtig ontwerp. Het biedt een nieuw perspectief op het inspirerende verleden van Forum Hadriani.

De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen

In De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen beschrijft Tom Buijtendorp de bloeiperiode van Germania Inferior. Na een zware crisis beloofde keizer Hadrianus een gouden eeuw die daadwerkelijk volgde. Gedreven door nieuwe ontdekkingen duikt Tom Buijtendorp in deze intrigerende periode en vergeet daarbij niet de rauwe kantjes. Hij neemt de lezer mee door de Lage Landen, inclusief nog nauwelijks bekende plekken waar de Romeinse bloei tot leven komt: in een welvarend Limburg, graanrijk Tongeren en dynamisch grensgebied, langs oude havens, snelle wegen en luxueuze villa’s. Met goud, weelderige fresco’s en warme baden die uitnodigen zelf te gaan kijken. De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen van Tom Buijtendorp is een rijk geïllustreerd boek, vol foto’s en kaarten, over een fascinerende periode in de geschiedenis van deze streken.

Het ware paradijs

Tom Buijtendorp gaat in zijn boek Het ware paradijs op expeditie naar de Tuin van Eden. Al duizenden jaren zijn avonturiers en zinzoekers op zoek naar het paradijs. Aan de hand van eeuwenoude bronnen en bezoeken ter plaatse neemt Tom Buijtendorp de lezer mee op een avontuurlijke queeste op drie continenten naar de ligging van het paradijs. Tijdens deze reis onderzoekt hij ook de betekenis van deze heilige plaats, voor de mens van vroeger en nu. Het ware paradijs is een persoonlijk reisverslag dat een brug slaat tussen geschiedenis, archeologie en religie. Het boek is rijk geïllustreerd met kaarten, afbeeldingen en eigen fotomateriaal.

Het jaar 117

In Het jaar 117 beschrijft Tom Buijtendorp wat er 1900 jaar geleden in de Lage Landen gebeurde

Precies 1900 jaar geleden overleed keizer Trajanus. Hij werd opgevolgd door Hadrianus. De expansiestrategie van Trajanus maakte plaats voor consolidatie. Waar de Romeinen eeuwenlang gestreefd hadden naar uitbreiding van het rijk, volgde nu een periode van bestendiging. Het Rijk dreigde namelijk ten onder te gaan omdat het te groot was geworden. Op verschillende plekken dreigde burgeroorlog.

Het jaar 117 vormt de breuklijn tussen deze twee tijdperken. De situatie in de Lage Landen illustreert deze breuk, door de strategische ligging. Tom Buijtendorp laat aan de hand van 40 voorwerpen en plaatsen zien wat de gevolgen waren van deze strategie. Speciale aandacht verdienen hierbij de gipsen afdrukken van de originele zuil van Trajanus, verzameld door de Franse koning Lodewijk XIV, die zich in het depot van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden bevinden.


De media

‘Hij legt niet alleen verbanden met de Romeinse architectuur en archeologie, maar hij neemt ook zaken als filosofie, economie en bestuurskunde onder de loep. Zo wordt de vergeten stad de levende stad van keizer Hadrianus zelf. Een intrigerend boek.’ 
- National Geographic Historia over De vergeten stad

‘Tom Buijtendorp verstaat de kunst om kleine dingen te zien die anderen niet zien. Of waar ze achteloos hun schouders over hebben opgehaald. In het nieuwe boek van de klassieke archeoloog, De Gouden eeuw van de Romeinen in Nederland, kunnen die kleine dingen, een schijnbaar verkeerd gekopieerd getal bijvoorbeeld, zo maar een nieuwe betekenis krijgen.’
- NRC Handelsblad over De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen


Wil jij ook wekelijks nieuws ontvangen over onder andere nieuwe geschiedenisboeken en acties? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!