De Week van de Klassieken

Controverse. Gebruik en misbruik van de Klassieke Wereld.

De Week van de Klassieken vindt dit jaar plaats van 3 september tot en met 13 september 2020.

Het thema is dit keer Controverse. Gebruik en misbruik van de Klassieke Wereld. Speciaal voor deze week zijn er verschillende (online) evenementen georganiseerd. Daarnaast geven wij dit jaar het themaboekje uit. Anton van Hooff, Tom Buijtendorp en Daan Nijssen hebben speciaal voor de Week van de Klassieken Controverses. Beelden van de antieke wereld in het heden. geschreven.

 

Themaboekje

Controverses

De oudheid is sinds de renaissance voor verschillende doeleinden ingezet. Bijvoorbeeld door politici die klassieke voorbeelden aanhalen in hun betoog. In Controverses, het themaboekje dat ter gelegenheid van de Week van de Klassieken verschijnt, onderzoeken drie auteurs hoe dat vandaag de dag plaatsvindt. Anton van Hooff onderzoekt hoe controversieel homoseksualiteit was in de oudheid. Tom Buijtendorp pleit voor ‘historische alertheid’ om misbruik van het verleden te voorkomen. En Daan Nijssen houdt de beelden van moderne Iraniërs van Cyrus de Grote en Darius I tegen het licht.

Presentatie Week van de Klassieken

De presentatie van de auteurs van het themaboekje kunnen gevolgd worden via een livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden. De praktische informatie is:

  • datum: donderdag 3 september 2020
  • tijd: 20.00 – 22.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis
  • aanmelden: via het Rijksmuseum van Oudheden

Boek en e-book

Het boek en e-book kun je in geselecteerde boekhandels en musea aanschaffen. Vanaf 3 september 2020 is het beschikbaar. Je kunt het e-book ook vanaf die datum bestellen via onze betrouwbare partner Boekenwereld.

Lezen tijdens de Week van de Klassieken

Speciaal voor de Week van de Klassieken zetten we onze boeken over de oudheid in het zonnetje.

Peter Bogucki laat ons bijvoorbeeld zien dat hoe we denken over de vroegere ‘barbaren’ niet helemaal klopt. Kathryn Tempest schetst een beeld van de nobele samenzweerder Brutus aan de hand van nieuw bronnenmateriaal. Zij stelt de controversiële vraag of het fout was van Brutus om zijn vriend en beschermheer te vermoorden, of had hij gelijk zijn vaderlandsliefde en idealen boven zijn persoonlijke voorkeuren te stellen?Jona Lendering vertelt in Bedrieglijk echt over de wedloop tussen wetenschap en vervalsers in de papyrologie.

Bekijk ons volledige aanbod over de klassieke oudheid hier.