Wereld in vlammen werpt nieuw licht op de conflicten tussen 1914 en 1945 met meer dan 200 beeldbepalende foto’s. Uiteraard komen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de burgeroorlogen in Spanje, Mexico, Ierland en China, en de koloniale oorlogen in Abessinië, Palestina en Soedan. De Braziliaanse kunstenares Marina Amaral heeft de zwart-witfoto’s uit deze periode bewerkt en ingekleurd. De Britse historicus Dan Jones geeft de personen en gebeurtenissen nog meer kleur met zijn korte historische beschrijvingen. Door deze bijzondere samenwerking komen de historische foto’s in Wereld in vlammen tot leven.
De moord op Frans Ferdinand was een spil in de ontwikkeling naar de Eerste Wereldoorlog toe. De aanloop naar deze gebeurtenis mag echter niet vergeten worden om een goed beeld te schetsen. Lees bijvoorbeeld hoe de Mexicaanse revolutie van de zapatistas verliep, of hoe er een einde kwam aan 2000 jaar keizerlijke heerschap in China.
Hoewel de Eerste Wereldoorlog officieel ten einde was, en de daaropvolgende periode het interbellum werd genoemd, was er niet overal vrede. In Rusland was er hongersnood als gevolg van de oorlog en in Italië kwam de fascistische Benito Mussolini aan de macht. In Azië kreeg Japan het aan de stok met China. En in Duitsland kwam een veteraan van de eerste wereldoorlog, genaamd Adolf Hitler, aan de macht als rijkskanselier. Met fascinerende foto’s wordt het afglijden van de wereld naar een volgende wereldoorlog in beeld gebracht.
Met foto’s van onder andere Pearl Harbor, de val van Singapore, de opstand in het getto van Warschau en de conferentie van Teheran wordt de Tweede Wereldoorlog tot leven gebracht. De gebeurtenissen van de Anschluss tot D-Day tot de uiteindelijke bevrijding van Europa staan levensecht weergegeven.